Sestavine

  • 1,5 kg školjk klapavic (dagnje)
  • 2 rdeči papriki
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 5 žlic olivnega olja
  • 100 ml suhega belega vina
  • 800 g belih belušev
  • 600 ml ribjega fonda
  • 16 večjih kozic
  • 12 češnjevih paradižnikov
  • 1 žlička žafranike
  • sol
  • kajenski poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 žlici sesekljanega kopra

Uvod

Še ena inačica morske enolončnice, zaradi katere ni potrebno, da: 1 ste ribič, 2 imate iz dnevne sobe pogled na morje, 3 stopite za štedilnik še preden se zdani. Štos, namreč, ni v ribah, temveč v (sveži, podolgovati, rdeči) papriki. Vse skupaj pa je tako in tako le izgovor, da bodo tudi danes – med aprilom in junijem – za kosilo beluši. Toda pozor: to ni za šparglje (ki so zeleni, divji ali gojeni).

Pa še preprosti trik za česnov kruh. Kruh (bageto, prerezano po dolgem) je potrebno najprej opeči spodaj in zgoraj, potem pa še vročo premazati s česnovim maslom. Ponovite tudi pri poletnih solatah, če je je večina iz zelenih glav.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 895 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Ana cuvee 2007, Mlečnik
 
Postopek
1

Papriko očistimo, narežemo na manjše kose, zmiksamo v ribjem fondu in pretlačimo skozi fino cedilo. Beluše olupimo, narežemo na 5 cm velike kose ter blanširamo v slani vodi 3 minute. Kuhane beluše prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Paradižničke prerežemo na polovico.

2

Školjke temeljito očistimo in zavržemo odprte. Šalotko in česen olupimo ter narežemo na tanke rezine- V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in česen, malce popražimo in dodamo školjke. Zalijemo z vinom in malce pokuhamo. Dolijemo še sok paprike in dodamo paradižničke, žafraniko in olupljene kozice. Kuhamo na majhni temperaturi pokrito 7 minut.

3

Na koncu dodamo kuhane beluše, začinimo s soljo, kajenskim poprom in limonovim sokom ter še enkrat zavremo. Potresemo s koprom in zraven ponudimo opečeno bageto s česnovim maslom.

Oceni