Morska žaba s paradižnikovim maslom
Sestavine
- 4 medaljoni morske žabe (a 120 g)
- sol, sveže mleti črni poper
- 800 g krompirja
- 150 g masla
- 125 ml sladke smetane
- 50 ml olivnega olja
- 2 velika paradižnika (250 g)
- 2 žlici kaper
- 20 ml belega vina
- 1 žlička gorčice
- sveži koper
- 2 žlici olivnega olja
Uvod
Chefovske jedi so pravzaprav preproste. Uporabljajo žlahtne sestavine. Kuharsko jih chefi obdelajo spretno in hitro, saj gostje nočejo predolgo čakati. Dokončajo jih v pečici, da lahko medtem pripravljajo še kaj drugega. V jedeh kombinirajo različne teksture, slike na krožnikih ustvarjajo s pestrimi barvami, goste nagovarjajo z omamnimi aromami. In točno tako chefovsko-preprosta je tudi morska žaba v paradižnikovem maslu!
Ta recept je del februarske gostije.
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Rebula selekcija, 2011, Marjan Simčič
Za pire olupimo krompir, ga narežemo na kocke in kuhamo do mehkega v slani vodi. Paradižnik blanširamo v vreli vodi, potopimo v mrzlo vodo in olupimo. Narežemo na rezine, odstranimo semenje in meso narežemo na 5 mm velike kocke.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Medaljone morske žabe očistimo ter začinimo s soljo in poprom. Z vseh strani jih opečemo v ponvi v dveh žlicah olja, preložimo v ognjevarno posodo za pečenje in postavimo v sredino pečice za 12 minut.
Kuhani krompir odcedimo, gladko pretlačimo in vanj zamešamo 50 g masla, sladko smetano in 50 ml olivnega olja. Mešamo toliko časa, da dobimo kremasti pire.
Narezane paradižnike, preostalo maslo, kapre, belo vino in gorčico zmešamo v kozici, segrejemo na srednji temperaturi in kuhamo 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom in narezanim koprom.
V ogrete krožnike naložimo krompirjev pire, nanj položimo pečeno morsko žabo in oblijemo s paradižnikovim maslom. Okrasimo s koprom.