Sestavine

  • 4 medaljoni morske žabe (a 120 g)
  • sol, sveže mleti črni poper
  • 800 g krompirja
  • 150 g masla
  • 125 ml sladke smetane
  • 50 ml olivnega olja
  • 2 velika paradižnika (250 g)
  • 2 žlici kaper
  • 20 ml belega vina
  • 1 žlička gorčice
  • sveži koper
  • 2 žlici olivnega olja

Uvod

Chefovske jedi so pravzaprav preproste. Uporabljajo žlahtne sestavine. Kuharsko jih chefi obdelajo spretno in hitro, saj gostje nočejo predolgo čakati. Dokončajo jih v pečici, da lahko medtem pripravljajo še kaj drugega. V jedeh kombinirajo različne teksture, slike na krožnikih ustvarjajo s pestrimi barvami, goste nagovarjajo z omamnimi aromami. In točno tako chefovsko-preprosta je tudi morska žaba v paradižnikovem maslu!

Ta recept je del februarske gostije.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rebula selekcija, 2011, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Za pire olupimo krompir, ga narežemo na kocke in kuhamo do mehkega v slani vodi. Paradižnik blanširamo v vreli vodi, potopimo v mrzlo vodo in olupimo. Narežemo na rezine, odstranimo semenje in meso narežemo na 5 mm velike kocke.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Medaljone morske žabe očistimo ter začinimo s soljo in poprom. Z vseh strani jih opečemo v ponvi v dveh žlicah olja, preložimo v ognjevarno posodo za pečenje in postavimo v sredino pečice za 12 minut.

3

Kuhani krompir odcedimo, gladko pretlačimo in vanj zamešamo 50 g masla, sladko smetano in 50 ml olivnega olja. Mešamo toliko časa, da dobimo kremasti pire.

4

Narezane paradižnike, preostalo maslo, kapre, belo vino in gorčico zmešamo v kozici, segrejemo na srednji temperaturi in kuhamo 3 minute, da se omaka rahlo zgosti. Začinimo jo s soljo, poprom in narezanim koprom.

5

V ogrete krožnike naložimo krompirjev pire, nanj položimo pečeno morsko žabo in oblijemo s paradižnikovim maslom. Okrasimo s koprom.

Oceni