Sestavine

  • 120 g dimljenega lososa
  • 75 ml sladke smetane
  • 20 g šalotke
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 75 g creme fraiche
  • sol
  • kajenski poper
  • 1 žlica narezanega kopra
  • 2 žlici postrvjih iker (ribogojnica Zupan)

Uvod

Ko je kupil dimljenega lososa, ga je takoj spregledala: ”Se pa znajdeš, spet ga boš le zložil na krožnik in zraven dal pol limone …” Če pa je tako najboljši, se ni dal. ”Kako naj vem, da je tako najboljši, če pa nimam primerjave? Naredi nekaj drugega in bom primerjala …” Torej je lososa skril v namaz, za podkupnino primerjave pa je zraven odprl steklenico penečega in jo povabil na družabni večer, četudi v karanteni in le v dvoje!

”Vidiš, spet sem imela prav – da dimljenega lososa, ko ga prineseš iz trgovine, ni dovolj le zložiti na krožnik, brez kuharjevega truda!” Torej je ta namaz najboljši? ”Ne vem … Za takšno trditev bom potrebovala veliko več dokazov. Kdaj mi boš naslednjič pripravil družabni večer z novim receptom za dimljenega lososa?”

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut (+ 20 minut za hlajenje)
  • Priporočeno vino: penina Medot Brut 48
 
Postopek
1

Dimljenega lososa je narezal na večje kose in ga postavil v zamrzovalnik za 20 minut. Sladko smetano je trdo stepel in postavil v hladilnik.

2

Olupljeno šalotko je drobno sesekljal, stresel v cedilo in prelil z vrelo vodo. Nato jo je dobro odcedil. Pehtran je drobno sesekljal.

3

V blender je dal lososa, šalotko in creme fraiche ter na hitro zmiksal. Začinil je s soljo in kajenskim poprom ter vmešal koper in pehtran. Namaz je preložil v servirno posodo, vanj previdno zamešal stepeno smetano in potresel s kaviarjem. Preostali kaviar je serviral posebej.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)