Sestavine

  • 4 srednje veliki jajčevci
  • 12 strokov česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 limona
  • sol, kajenski poper
  • 200 g drobtin
  • 3 žlice posušenega timijana
  • 3 jajca
  • 1 grantano jabolko
  • 500 g sira za žar
  • repično olje za cvrenje
  • šopek sveže mete

Uvod

Lahko se le najemo. V tem primeru nas hrana le hrani, daje energijo. Ko smo siti, smo zadovoljeni. Za takšno hrano so pomembne kalorije, kar večina jedcev enači z obilnostjo. Večinoma debelost izvira iz tega vira.

Lahko pa smo siti in zadovoljni (ne le zadovoljeni). Zadovoljnost ne izvira iz kalorij (količine), temveč iz nadokusa (kakovosti). Ko smo po hrani zadovoljni, namesto (le) zadovoljeni, se ne redimo. In kdaj je to?

Takrat, na primer, ko je za kosilo namesto dunajskega zrezka ocvrti sir, namesto praženega krompirja pa pire iz jajčevcev … Zato, ker so se jajčevci s česnom spekli v pečici, z meto pa pretlačili v skledi, in ker je tudi panada za sir zeliščna. Za nadokus (in zadovoljstvo) so namreč potrebni pestri okusi, teksture, arome, barve, nasprotja, pekočine, toplote, lepote.

Če boste uporabili olimski sir s čiliji, ne potrebujete ciprskega belega sira halloumi (halumi), ki je sicer specialist za pečenje.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. V pekač naložimo jajčevce in neolupljene stroke česna. Pečemo v sredini pečice 45 minut oz. da koža jajčevcev počrni in so mehki na dotik.

2

Pečene jajčevce malce ohladimo, po dolgem prerežemo na polovico, z žlico postrgamo mehko sredico iz lupine in jo sesekljamo. V skledi zmešamo jajčevce in iztisnjeno sredico pečenega česna. Z metlico vmešamo oljčno olje ter začinimo z limonovim sokom, soljo in sveže mletim črnim poprom.

3

Drobtine na krožniku zmešamo s timijanom in grobo mletim črnim poprom. V globokem krožniku razžvrkljamo jajca. Granatno jabolko razpolovimo in ju obrnemo navzdol v globoko skledo. Po lupini potolčemo z zajemalko ali leseno lopatko, da semena popadajo iz lupine. Nato z rokami z njih odstranimo še belo ovojnico.

4

Sir narežemo na podolgovate 1 cm debele rezine. Povaljamo jih v stepenem jajcu in drobtinah. V veliki ponvi segrejemo tank plast repičnega olja (5 mm) in po porcijah ocvremo panirani sir do zlato rjave barve. Odcedimo ga na kuhinjskem papirju.

5

Polovico metinih lističev drobno narežemo in zamešamo v kremo jajčevcev. Na krožnike naložimo kremo, nanjo ocvrti sir in vse skupaj potresemo z metinimi lističi.

Oceni