Sestavine

  • 600 g piščančjih prsi brez kože in kosti
  • 800 g sladkega krompirja
  • 700 g rdeče pese
  • 1 majhna slana limona (vložena, 50 g)
  • 4 stroki česna
  • 2 žlički začimbne mešanice garam masala
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 jajci
  • 6 žlic moke
  • 200 g drobtin
  • 2 žlici makovih zrn
  • 2 žlici sesekljanih opraženi bučnih semen
  • 100 g domače majoneze
  • 1 žlica bučnega olja
  • ghee maslo za cvrenje

Uvod

Ocvrtega piščanca ni v Šoli okusov. Priznamo, tudi mi ga raje jemo v ”naši” gostilni. Podobno je z dunajskimi zrezki. A to ne pomeni, da tudi v Šoli okusov včasih radi kaj ne - ocvremo … Malo si sposodimo pri pohancih, malo pri dunajcih, še več pa spremenimo.

Ocvrtim piščančjim zrezkom smo popestrili ”dunajsko” panado, majonezo, ki v Šoli okusov nikoli ni kupljena, temveč vedno narejena doma in iz celega jajca - recept je tukaj - smo popestrili z bučnim oljem, vse skupaj pa še z jesensko zelenjavno prilogo iz pečice. Kar nismo do konca zmogli za kosilo, smo pa za večerjo še nadaljevali. Tako je s cvrtjem, kajne, zavijemo si ga tako v gostilni kot doma....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 760 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Sladki krompir in rdečo peso olupimo (uporabimo rokavice), narežemo na poljubno velike krhlje in stresemo v veliko skodelo. Slano limono in olupljeni česen drobno sesekljamo ter zmešamo z oljčnim oljem, 2 žlicama limonove tekočine, soljo in garam masalo. Prelijemo preko zelenjave, dobro premešamo in stresemo na peki papir na pekač. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 do 30 minut.

2

Piščančje prsi narežemo na tanke zrezke in jih začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V globokem krožniku razžvrkljamo jajci. Na drugem krožniku zmešamo drobtine, mak in bučna semena. Zrezke povaljamo v moki, nato v jajcih in na koncu v drobtinah.

3

Panirane zrezke zlato rjavo ocvremo v vročem ghee maslu in položimo na kuhinjski papir, da se odcedijo. V majonezo zamešamo bučno olje. Ocvrte zrezke serviramo s pečeno zelenjavo in bučno majonezo.

Oceni