Sestavine

  • 80 g šalotke
  • 10 g masla
  • 150 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 2 janeževi zvezdi
  • 250 ml sladke smetane
  • 1 bio limeta
  • sol
  • sveže mleti poper

Uvod

Zvezdasti janež je posušeno seme istoimenskega grma, ki je s sladkim janežev v ”sorodu” le po vonju. Z njim ustvari aromo, ki je bolj mila in sladkasti v primerjavi z janežem. Zato je to njegova funkcija tudi v tej hitri omaki, v katero se posebej rado potaplja predvsem belo meso pečenega piščanca. Sladko, kislo in aromatično! Če zraven zadiši še basmati riž, se nedeljski pečen piščanec veseli kot na indijski poroki.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 10 minut
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo in stekleno opražimo na maslu v majhni kozici. Zalijemo z vermutom, dodamo janeževi zvezdi in povremo do polovice.

2

Dolijemo sladko smetano in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti. Nastrgamo limetino lupino in limeto stisnemo.

3

Iz omake poberezmo janeževi zvezdi, jo fino zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo, poprom in limetinim sokom. Postrežemo še toplo.

Oceni