Omaka z zvezdastim janežem
Sestavine
- 80 g šalotke
- 10 g masla
- 150 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 2 janeževi zvezdi
- 250 ml sladke smetane
- 1 bio limeta
- sol
- sveže mleti poper

Uvod
Zvezdasti janež je posušeno seme istoimenskega grma, ki je s sladkim janežev v ”sorodu” le po vonju. Z njim ustvari aromo, ki je bolj mila in sladkasti v primerjavi z janežem. Zato je to njegova funkcija tudi v tej hitri omaki, v katero se posebej rado potaplja predvsem belo meso pečenega piščanca. Sladko, kislo in aromatično! Če zraven zadiši še basmati riž, se nedeljski pečen piščanec veseli kot na indijski poroki.
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 10 minut
Olupljeno šalotko drobno sesekljamo in stekleno opražimo na maslu v majhni kozici. Zalijemo z vermutom, dodamo janeževi zvezdi in povremo do polovice.
Dolijemo sladko smetano in kuhamo nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti. Nastrgamo limetino lupino in limeto stisnemo.
Iz omake poberezmo janeževi zvezdi, jo fino zmiksamo in pretlačimo skozi cedilo. Začinimo jo s soljo, poprom in limetinim sokom. Postrežemo še toplo.