Sestavine

  • 4 manjše orade (a 300 g)
  • solni cvet
  • 3 veliki zreli paradižniki
  • 80 g oliv brez koščic (npr. Taggiasche)
  • 3 mlade čebule
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 150 ml oljčnega olja

Uvod

Če je bil morski dopust prekratek, si ga bomo podaljšali doma. Na morju smo gledali pod prste mojstrom peke rib na gradelah, zato na domačem žaru, ki ga je potrebno najprej zelo dobro očistiti mesnih in zoglenelih ostankov, nato pa ogreti, ne bo težav z obračanjem celih rib. Orada, ki ima med 300 in 400 grami, je prave velikosti, da se bo na naoljeni rešetki lepo zapekla, če nas ne bo premagala skušnjava obračanja. Riba se obrne le enkrat! Previdno jo z lopatko dvignite le toliko, da vidite njeno zapečenost, in jo obrnite, ko se povsem loči od vroče rešetke.

Ker pa so morski ribopeki dolgočasni in znajo čez pečeno ribo preliti le česnovo omako, bo lepo pečena orada na domačem žaru še boljša. Napolnili jo bomo, namreč, s paradižnikovo salso, ki je bo ostalo dovolj, da bo nato ribo spremljala tudi na krožniku. Če bo zraven še pečen krompir s špinačo, prihodnje leto sploh ne bo več potrebno v največji vročini na morje....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2020, Santei
 
Postopek
1

Olive grobo sesekljamo. Paradižnike narežemo na zelo majhne kocke. Mlado čebulo narežemo na tanke rezine. V skodeli zmešamo narezani paradižnik, olive, mlado čebulo in timijan.

2

Orade obrišemo do suhega, krepko posolimo ter premažemo z oljem. Napolnimo jih s tretjino paradižnikove salse in spečemo na žaru.

3

V paradižnikovo salso zamešamo preostalo olje in jo pred serviranjem začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Odlična priloga je pečen krompir na špinači.

Oceni