Orehovi piškoti s čokolado
Sestavine
- 100 g orehovih jedrc
- 100 g kuvertura temne čokolade (55-60 % kakava)
- 110 g masla
- 120 g rjavega sladkorja
- sol
- 1 jajce
- 180 g moke
Uvod
Les Bredele a la Alain Ducasse! Pravzaprav jih tako, bredele, imenujejo v Alzaciji. Za Francoze je to splošni izraz za božične in novoletne piškote. To so tisti keksi, ki ne visijo na jelkah, temveč se zobajo v prazničnem času ob kavi, čaju, po zajtrku, pred kosilom, po njem, popoldan in ves večer. Vsaka družina ima svojo knjižico bredele receptov, ki jo skrbno čuva, vsak december lista in ponosno skriva. Moji so pač najboljši!
Zato je še največji francoski chef Alain Ducasse ustvaril svoje božične Les Bredele. Že zato so nekaj posebnega. Še bolj pa bodo, ko jim boste še vi dodali svoj dotik, z rokami pri pečenju, ali pa z zobmi pri grizljanju. Pravzaprav ni prav, da jih pečete le decembra.
- Kategorija: Zima
- Količina: 60 kosov
- Hranilna vrednost: 54 kcal/kos
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut (+ 2 uri za hlajenje)
Orehova jedrca in čokolado grobo sesekljamo. Maslo narežemo na majhne kocke in ga s sladkorjem, ščepcem soli in jajcem v mešalniku zmešamo z nastavkom za gnetenje v gladko testo. Na koncu vanj zamešamo še orehe in čokolado.
Testo na pomokani delovni površini oblikujemo v štiri valje (premer 2,5 cm), vsakega posebej zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri.
Pečico segrejemo na 180 stopinj (160 stopinj s funkcijo ventilatorja). Pekač obložimo s papirjem za peko.
Valje z ostrim nožem narežemo na 1 cm široke rezine in jih naložimo na pekač ter pazimo, da je med njimi dovolj prostora, da se piškoti med peko ne bodo sprijeli. Piškote pečemo v sredini pečice 13 minut oz. do zlato rjave barve. Ohladimo jih na rešetki in shranimo v pločevinasti škatli med plastmi pergamentnega papirja (rok trajanja 4 tedne).