Sestavine

  • 2 gomolja pak choia
  • 2 mladi čebuli
  • 20 g ingverja
  • 3 stroki česna
  • 1 rdeči čili
  • 4 žlice arašidovega olja
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 1/4 žličke soli
  • 1/2 žličke sečuanskega popra
  • 3 žlice sojine omake
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička jedilnega škroba

Uvod

Tako kot ni dobro ves čas ponavljati, tudi ni potrebno ves čas iskati nekaj novega. Ker imamo soparjene kvašene kitajske cmoke že tukaj, jih lahko naredimo toliko, da jih še zamrznemo, ali pa jih prihodnjič ponovimo z drugačnim nadevom. V obeh primerih pa priporočamo novo omako! Tako bodo, namreč, ”stari cmoki postali nova jed, ki bo zadržala ves čar soparjene mehkobe testa, ki obdaja pikanten nadev, pridobila pa novo razburljivost, s katero bo potešila čar večnega odkrivanja v kuhinji.

Ko smo našli pak choi (bok choy, pok choi, brassica rapa var. chinensis), vrsto kitajskega zelja, ki ne oblikuje glave in po videzu spominja na blitvo, ima pa gorčični okus, ga je bilo po soparjenju potrebno le preliti s preprosto ingverjevo omako s česnom in čilijem, pa so soparjeni kitajski kvašeni cmoki, tokrat polnjeni z jurčki in kozicami, dobili prijateljsko družbo.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Grüner Veltliner 2017, Edition JRE, Weingut Bernhard Ott
 
Postopek
1

Mlado čebulo narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni ingver narežemo na tanke palčke. Čili po dolgem prerežemo, odstranimo semena in ga narežemo na tanke trakove. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine.

2

V kozici segrejemo arašidovo olje, dodamo čebulo, ingver, česen in čili ter dušimo na majhni vročini 5 minut, vmes večkrat premešamo. Potresemo s sladkorjem, soljo in zdrobljenim sečuanskim poprom ter pražimo še 2 minuti.

3

Dolijemo sojino omako, kis in 200 ml vode ter zavremo. Omako zgostimo s škrobom, ki smo ga zmešali z žlico mrzle vode, zavremo in kuhamo 1 minuto.

4

Pak choi razdelimo na posamezne liste. V velikem loncu zavremo vodo, nanj postavimo parni nastavek (posodo z luknjičavim dnom), vanj naložimo liste pak choia in jih pokrite soparimo 5 minut. Soparjeni pak choi prelijemo z ingverjemo omako in serviramo s kuhanim basmati rižem ali soparjenimi kitajskimi cmoki.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)