Sestavine

  • 170 g naribanega parmezana
  • 1/2 žličke posušenega timijana
  • 1/4 žličke posušenega origana
  • 50 g masla
  • 1 rumenjak
  • 70 g moke
  • ščepec kajenskega popra
  • 2 žlički paradižnikove mezge
  • ščepec sladkorja
  • solni cvet

Uvod

Prazniki so čas (tudi) za obiske. Če so nenapovedani, je opravičljiva celo vrečka čipsa, toda, ali jim nismo zadnjič rekli: ”Oglasite se kaj!” Za napovedane pa tako ni opravičila. Mamini keksi, čeprav so še tako dobri, niso dovolj, potica iz trgovine še manj, saj bomo vendar nazdravili. Sendvič? Saj nismo v prejšnjem stoletju. Malo pršuta? Saj nimate vikenda na Krasu. Gostija s petimi hodi? Saj ne boste cele praznike v kuhinji.

”Pripravi se,” je oznanila že navsezgodaj. ”Za napovedane, ko se je potrebno bolj potruditi, sem jaz, za nenapovedane pa ti …” V mislih si je prevedel zadnji stavek: ”Naj se ve, kdo je glavni v kuhinji …” ”Pa da ne boš le čipsa dal v skodelo,” je še izločila nedopustno.

Torej ni vzel le ene, temveč tri skodele. Torej ni bil čips, temveč hrustek. Torej se ni le grizlo, temveč tudi mazalo. Torej jo je vprašal: ”Kdo pa se je napovedal?” Vzela je paradižnikov hrustek, ga namočila v humus, na vrh poveznila še parmezanov čips in ugriznila v sendvič. ”Sem jim rekla, da se raje dobimo po novem letu …”...

  • Kategorija: On zanjo, Zima
  • Količina: 20 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: prosecco Ferrari
 
Postopek
1

50 g parmezana, maslo, rumenjak, moko, origano, mezgo, kajenski poper, sladkor in 2 žlici mrzle vode je hitro zgnetel v gladko testo, ga malce sploščil, zavil v prozorno folijo in postavil v hladilnik za 1 uro.

2

Za parmezanove krekerje je segrel pečico na 175 stopinj. Velik pekač je obložil s papirjem za peko. Zmešal je preostali parmezan in timijan ter ga kot majhne kupčke stresel na papir. Potlačil jih je do ploščate oblike in pekač postavil v sredino pečice za 10 minut oz. da so lepo porjaveli. Pustil jih je ohladiti na pekaču.

3

Nato je temperaturo v pečici zmanjšal na 150 stopinj. Testo je tanko razvaljal, izrezal majhne kroge in naložil na pekač na papir za peko. Krekerje je rahlo potresel s solnim cvetom. Pekač je postavil v sredino pečice za 10 minut, pečene krekerje pa je ohladil na rešetki.

4

Parmezanove in paradižnikove krekerje je ponudil s humusom.

Oceni