Parmigiana di melanzane
Sestavine
- 3 srednje veliki jajčevci
- 25 ml oljčnega olja
- 4 stroki česna
- 2 konzervi pasiranega paradižnika (a 400 g)
- šopek bazilike
- sol
- 3 jajca
- 100 g moke
- olje za cvrenje
- 375 g mocarele
- 100 g naribanega parmezana

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2013, Dolc
Jajčevce po dolgem narežemo na 1 cm debele rezine in jih zložimo v široko cedilo ter pri tem vsako plast izdatno potresemo s soljo. Na vrh položimo krožnik in ga obtežimo. Pustimo jih stati 1 uro, nato vsako rezino dobro ožmemo in osušimo s papirjem.
-
Fotozgodba
Za omako v loncu rahlo segrejemo oljčno olje, dodamo cele olupljene stroke česna, pražimo nekaj sekund ter dodamo pasirani paradižnik in liste bazilike. Solimo in kuhamo na majhni temperaturi 30 do 35 minut, da se omaka zgosti.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Jajca razžvrkljamo. V ponev nalijemo olje za cvrenje do višine 2 cm in ga segrejemo. Rezine jajčevcev povaljamo najprej v moki, nato v jajcih ter jih zlato rumeno ocvremo v vročem olju. Odcedimo jih na kuhinjskem papirju. Mocarelo narežemo na rezine.
Dno modela za narastke (24 x 24 cm) premažemo z nekaj žlicami paradižnikove omake, nanjo naložimo plast pečenih jajčevcev in polovico narezane mocarele, potresemo s četrtino parmezana in premažemo z nekaj žlicami omake. Nato postopek ponovimo in zaključimo s plastjo jajčevcev. Premažemo jih s paradižnikovo omako, obilno potresemo s parmezanom in postavimo v sredino pečice za 25 do 30 minut.
Model vzamemo iz pečice in jajčevce pustimo stati najmanj 15 minut. Šele nato jih narežemo na porcije in postrežemo s hrustljavo bageto.