Pastirski krompir s šparglji
Sestavine
- 600 g mladega krompirja
- 250 g zelenih špargljev
- 4 mlade čebule
- 100 g chorizo klobase
- sol poper
- 6 žlic oljčnega olja
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 žlici nahobljanega parmezana
Uvod
”Kako lepo vreme,” je dahnila navsezgodaj, da je bil takoj radoveden, kaj bo sledilo. ”Idealno za piknik! Zakuri žar! Speci kaj!” Navodila so bila, torej, kratka in jedrnata, čeprav strogo-tehnično niso bila povsem točno. Že dolgo žara več ne zakuri, temveč prižge, tako kot ona ”svoj” štedilnik, on svoj plinski roštilj. Je neprimerno bolj enostavno, saj nikoli ne ve, kdaj bo zjutraj spet tako lepo vreme …
A zato mu je kurjenje dalo idejo. Tokrat ne bodo čevapčiči! Tokrat sploh ne bo mesa! Tokrat bo pravi pastirski piknik! Vse iz enega lonca, kot na odprtem ognju, kot enolončnica, toda brez tekočine. Pravzaprav le pečen krompir, toda s pomladnimi priboljški.
”Nič mesa,” je najprej vprašala, potem pa ji je že zadišal pekoči chorizo. ”Nič hudega, saj so šparglji boljši od mesa.” Po vrhu je potresla sveži peteršilj, sveže nastrgala še parmezan in natočila vsakemu za kozarec svežega vina. ”Pravi piknik, zato lahko še ponoviš!”
Torej ji je naslednjič namenil še meso. Boš psa na žaru, jo je za vsak slučaj najprej vprašal. ”Morskega, seveda,” ga je takoj spregledala. Pa saj ga je ona zamrznila, in ravno za takšne priložnosti.
- Kategorija: On zanjo, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Jakot Gredič 2017, Ščurek
Neolupljeni krompir je kuhal v slani vodi 12 minut, odcedil in pustil stati, da se je posušil. V skledi ga je zmešal z 2 žlicama olja, soljo in poprom. Chorizo je narezal na manjše kose.
Špargljem je odlomil spodnji oleseneli del in jih narezal na 5 cm dolge kose. Mlado čebulo je narezal na 4 cm dolge kose. Oboje je zmešal z 2 žlicama olja ter začinil s soljo in sveže mletim poprom.
Na žaru je v voku (ali ponvi) je segrel preostalo olje, vanj stresel krompir in pražil 2 minuti. Dodal je narezani chorizo in pražil 2 minuti.
Na koncu je v krompir zamešal šparglje in čebulo ter pražil 2 minuti. Pred serviranjem je krompir potresel s peteršiljem in nahobljanim parmezanom.