Sestavine

  • 4 veliki krompirji za pečenje (a ca. 300 g)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 6 žlic masla
  • 2 manjši čebuli
  • 6 jajc
  • 100 ml mleka
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 140 g aromatičnega sira (grojer, tolminc, čedar)
  • kajenski poper
  • 120 g dimljenega lososda

Uvod

Krompir, kajne, imamo radi, zato je vedno izziv, da iz njega naredimo novo zgodbo. Po slovensko pražen je sicer najboljši, toda ravno zato ga je škoda, da bi ga vedno pripravili enako. Zato smo združili najboljše iz praženega, pečenega, gratiniranega in polnjenega krompirja, tako da je nastala samostojna jed, ki hkrati spominja na angleški zajtrk, slovensko kosilo, ameriški žar in pastirsko malico. Zelenjavna kuhinja, ki ne pogreša mesa! Zato se dimljeni losos doda šele pri mizi in po želji.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri
  • Priporočeno vino: Angel belo 2015, Batič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo, obrišemo s kuhinjskim papirjem, premažemo z oljem in potresemo s soljo. Vsak krompir posebej zavijemo v alu folijo, jih položimo na rešetko v sredini pečice in pečemo 1 uro 15 minut do 1 uro 30 minut.

2

Pečene krompirje odvijemo, jih na zgornji strani po dolgem zarežemo in rahlo ohladimo. Nato jih z žlico previdno izdolbemo in krompirjevo maso pretlačimo z vilico. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici masla in krompirjevo maso med mešanjem rahlo zapečemo. Solimo in popramo ter odstavimo s štedilnika.

3

Olupljeni čebuli drobno sesekljamo, podušimo v 2 žlicah masla in rahlo ohladimo. V skledi stepemo jajca in mleko, dodamo dušeno čebulo in dve tretjini zelišč ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Sir grobo naribamo.

4

V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo polovico jajčne mase in spečemo umešana jajca. Zmešamo preostalo jajčno maso, sir, umešana jajca in pražen krompir ter s tako pripravljeno maso napolnimo krompirje.

5

Postavimo jih v naoljeno ognjevarno posodo in pečemo v sredini pečice 13 minut. Potresemo s preostalimi zelišči, na krožnik dodamo na kose natrgani dimljeni losos in takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)