Sestavine

  • 2 majhni cvetači (a 600 g)
  • sol
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica naribane limonove lupine
  • 80 g tartufovega masla
  • 60 ml sladke smetane
  • črni poper
  • 30 g svežih črnih tartufov
  • skodelica domače majoneze
  • kajenski poper

Uvod

S tartufi je tako, da niso za doma. Razlogov je več. Češ, so predragi … A potemtakem so v gostilnah še dražji, oziroma je ravno v ceni priložnost, da jih ceneje jemo doma. Češ, nimajo jih v naši trgovini … Seveda ne, saj se je za vsako dobro živilo in kulinarično posebnost potrebno potruditi. Češ, bele se težko dobi, črni pa niso pravi … Beli so resda dosti dražji, a ravno zato so črni, ki se imenujejo tudi poletni, čeprav rasejo skoraj vse leto, priložnost za doma, ker jih je lažje in ceneje dobiti ter se jih da bolj raznovrstno uporabiti. Češ, tartufi so le za ribanje, ne za kuhanje … Beli tartufi so uporabni le surovi, ker s toplotno obdelavo izgubijo vso aromo, črne pa lahko toplotno obdelujemo. Češ, premočno dišijo … Zakaj pa ne bi dišalo tudi doma?! Češ, ne vem, kaj in kako jih pripraviti … Saj zato pa je Šola okusov! Češ, povsod jih pripravljajo na enak način, zato jih nočem s fuži še doma … Ravno zato jih je doma potrebno pripraviti drugače!

Ribanje in oblanje surovih je le za učinek pri mizi. Za okus pa je tartufovo maslo, ki ga pripravimo sami in z njim prelijemo cvetačo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Cvetači očistimo in delno izrežemo trdi kocen. V velikem loncu zavremo soljeno vodo, cvetačo kuhamo 10 minut in jo nato dobro odcedimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

Olupljeni česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo tartufovo maslo, sladko smetano, česen in limonovo lupino ter kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. Solimo in popramo.

3

Na pekač položimo kuhani cvetači in ju premažemo z masleno omako. Pečemo v sredini pečice 30 minut, da cvetača rahlo porjavi. Med pečenjem jo večkrat prelijemo z omako, ki se je nabrala v pekaču.

4

Pečeno cvetačo potresemo z nahobljanimi tartufi in serviramo z domačo majonezo, ki smo jo začinili s kajenskim poprom.

Oceni