Sestavine

  • HUMUS
  • 1 kozarec kuhane čičerike (350 g)
  • 100 g Tahina (sezamova pasta)
  • ščepec začimbne mešanice Ras el Hanout
  • sok 1/2 limone
  • sol, poper
  • ŠPARGLJI
  • 500 g zelenih špargljev
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 majhna konzerva kuhane čičerike
  • kajenski poper
  • 1 rdeča čebula
  • 4 jajca
  • 2 žlički dukkaha (arabska začimbna mešanica)
  • okisane redkvice (neobvezno)

Uvod

Ko so v hladilniku sveži šparglji varno zaviti v vlažno krpo, je vse drugo lahko. Kaj imamo še na zalogi? Čičerika je vedno v shrambi, dukkah je tradicionalna egiptovska začimbna mešanica, za katero imate vse sestavine že v predalu, jajce pa je potrebno trdo skuhati le na pol. Ne bodite dolgočasni s tako svežimi šparglji!

P.s. Recept za humus se naučite na pamet, kajti ko bo namazan na kruh za zajtrk, bodo na njem salame bolj zdrave....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 860 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Za humus v blender stresemo odcejeno čičeriko (240 g), dodamo sezamovo pasto, limonov sok, 100 ml vode, sol in poper. Vse skupaj zmiksamo v gladki pire, po potrebi dosolimo in dodamo še malo limonovega soka.

2

Čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje. Rahlo jih solimo in pregnetemo z rokami. Špargljem odlomimo olesenele konce, stebla olupimo na spodnji tretjini in jih prerežemo na pol.

3

Čičeriko iz konzerve stresemo na cedilo, dobro oplaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. V skodelici zmešamo 4 žlice čičerike in 6 žlic olja ter začinimo s kajenskim poprom.

4

Jajca položimo v lonec z mrzlo vodo, zavremo in jih kuhamo 7 minut. Kuhana jajca prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in šparglje pečemo na srednji vročini 3 do 4 minute. Začinimo jih s soljo, poprom in limonovim sokom.

5

Na krožnike naložimo humus, na eno stran položimo pečene šparglje, na drugo stran pa razpolovljeno jajce, čičeriko v olju, rdečo čebulo in okisane redkvice. Potresemo z začimbno mešanico dukkah in serviramo s hrustljavim kruhom.

Oceni