Peteršiljevi špecli z bučo
Sestavine
- 400 g pšenične moke tip 550 ali pirine moke tip 630
- 100 ml mineralne vode
- 15 vejic peteršilja
- sol, poper
- 6 jajc
- 6 žlic oljčnega olja
- 150 g aromatičnega trdega sira (alpski, grojer, appenzeller)
- 150 ml sladke smetane
- 1 majhna hokaido buča (500 g)
- 120 g rdeče čebule
- 1 rdeči čili
- 1 zvezdasti janež
- 40 g rjavega sladkorja
- 150 ml zelenjavne jušne osnove
- 60 ml jabolčnega kisa
- muškatni orešček

Uvod
Razlika ni velika, ker so vlivanci, ki jih vlivamo v krop ponavadi večji, špecli, ki jih strgamo, pa manjši. A ta razlika je dovolj, da so vlivanci bolj za mesne, špecli pa za zelenjavne omake. To pa hkrati pomeni, da imajo špecli raje pestrost okusov, ki gre v širino, ne pa prevlade, ki gre v globino, zato smo pri njih lahko (bolj) ustvarjalni. Torej smo si dali duška z bučo, čiliji in zvezdastim janežem, da so ”vodni” špecli-vlivanci, ki smo jih pobarvali zeleno, postali sladko-kislo-pikantno presenečenje.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Peteršiljeve liste blanširamo 5 sekund v soljenem kropu, jih stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Nato jih ožmemo in jih z mineralno vodo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. V skledi zmešamo moko, jajca, 1 žličko soli in mineralno vodo s peteršiljem ter stepamo z leseno kuhalnico, da nastanejo v testu mehurčki (ali z nastavkom za gnetenje v mešalniku na najvišji hitrosti 4 minute). Testo pustimo počivati 15 minut.
Bučo očistimo in neolupljeno narežemo na 1 do 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na 1 cm velike krhlje. Čili po dolgem prerežemo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove.
V širokem loncu segrejemo olje in narezano čebulo dušimo 1 minuto. Dodamo bučo, čili, zvezdasti janež in sladkor ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Dolijemo kis in zelenjavno juho, pokrijemo in dušimo na majhni temperaturi 8 do 10 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in pokrito pustimo stati.
V širokem loncu zavremo soljeno vodo in vanjo stisnemo testo skozi stiskalnico za špecle. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh, nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Stresemo jih na krožnik in zmešamo z olivnim oljem.
Sir grobo naribamo. V veliki ponvi segrejemo maslo in kuhane špecle pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo jih s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Vanje zamešamo sladko smetano in sir ter med mešanjem segrevamo toliko časa, da se sir raztopi.
Na ogrete krožnike porazdelimo špecle, jih potresemo s sladko kislo bučo in čebulo ter takoj serviramo. Preostalo bučo s čebulo postrežemo ločeno.