Sestavine

  • 400 g pšenične moke tip 550 ali pirine moke tip 630
  • 100 ml mineralne vode
  • 15 vejic peteršilja
  • sol, poper
  • 6 jajc
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 150 g aromatičnega trdega sira (alpski, grojer, appenzeller)
  • 150 ml sladke smetane
  • 1 majhna hokaido buča (500 g)
  • 120 g rdeče čebule
  • 1 rdeči čili
  • 1 zvezdasti janež
  • 40 g rjavega sladkorja
  • 150 ml zelenjavne jušne osnove
  • 60 ml jabolčnega kisa
  • muškatni orešček

Uvod

Razlika ni velika, ker so vlivanci, ki jih vlivamo v krop ponavadi večji, špecli, ki jih strgamo, pa manjši. A ta razlika je dovolj, da so vlivanci bolj za mesne, špecli pa za zelenjavne omake. To pa hkrati pomeni, da imajo špecli raje pestrost okusov, ki gre v širino, ne pa prevlade, ki gre v globino, zato smo pri njih lahko (bolj) ustvarjalni. Torej smo si dali duška z bučo, čiliji in zvezdastim janežem, da so ”vodni” špecli-vlivanci, ki smo jih pobarvali zeleno, postali sladko-kislo-pikantno presenečenje.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Peteršiljeve liste blanširamo 5 sekund v soljenem kropu, jih stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Nato jih ožmemo in jih z mineralno vodo gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom. V skledi zmešamo moko, jajca, 1 žličko soli in mineralno vodo s peteršiljem ter stepamo z leseno kuhalnico, da nastanejo v testu mehurčki (ali z nastavkom za gnetenje v mešalniku na najvišji hitrosti 4 minute). Testo pustimo počivati 15 minut.

2

Bučo očistimo in neolupljeno narežemo na 1 do 2 cm velike kose. Olupljeno čebulo razpolovimo in narežemo na 1 cm velike krhlje. Čili po dolgem prerežemo, odstranimo semena in narežemo na tanke trakove.

3

V širokem loncu segrejemo olje in narezano čebulo dušimo 1 minuto. Dodamo bučo, čili, zvezdasti janež in sladkor ter vse skupaj pražimo na srednji temperaturi 4 minute. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Dolijemo kis in zelenjavno juho, pokrijemo in dušimo na majhni temperaturi 8 do 10 minut. Lonec odstavimo s štedilnika in pokrito pustimo stati.

5

V širokem loncu zavremo soljeno vodo in vanjo stisnemo testo skozi stiskalnico za špecle. Kuhamo toliko časa, da priplavajo na vrh, nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo. Stresemo jih na krožnik in zmešamo z olivnim oljem.

6

Sir grobo naribamo. V veliki ponvi segrejemo maslo in kuhane špecle pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Začinimo jih s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Vanje zamešamo sladko smetano in sir ter med mešanjem segrevamo toliko časa, da se sir raztopi.

7

Na ogrete krožnike porazdelimo špecle, jih potresemo s sladko kislo bučo in čebulo ter takoj serviramo. Preostalo bučo s čebulo postrežemo ločeno.

Oceni