Picanha z začimbno skorjo na žaru
Sestavine
- 1,5 kg tafelspitza (z debelo maščobno oblogo)
- 1 žlica koriandrovih semen
- 6 pimentov zrn
- 3 žličke rjavega sladkorja
- 1 žlička dimljene mlete paprike
- 1 žlička pekoče mlete paprike
- 1 žlica pisanih poprovih zrn
- 1 žlička česnovega granulata
- nastrgana lupina limete
- 35 g grobe morske soli
- 40 ml ruma

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Merlot 2013, Kabaj
Meso vzamemo iz hladilnika najmanj dve uri pred pečenjem. Za posip opražimo koriander in piment v ponvi brez maščobe. V možnarju grobo zdrobimo sladkor, obe vrsti mlete paprike, poprova zrna, koriander, piment, česnov granulat in 5 g soli. Začimbno mešanico shranimo v majhnem steklenem kozarcu s pokrovom.
Žar segrejemo na 200 stopinj (direktna vročina). Mačšobno oblogo z ostrim nožem križasto zarežemo in pazimo, da ne prerežemo do mesa. Preostalo sol vtremo v zareze in na površino.
Meso na obeh straneh opečemo na direktni vročini. Nato ga vzamemo z žara, pokapljamo z malo ruma in maščobno oblogo natremo z začimbnim posipom (preostanek posipa lahko uporabimo kasneje, v roku 1 meseca).
Temperaturo zmanjšamo na 130 stopinj in meso pečemo na indirektni vročini toliko časa, da doseže v notranjosti temperaturo 56 do 58 stopinj, kar preverjamo s termometrom, ki ga pred pečenjem zabodemo v sredino mesa. Med pečenjem meso še dvakrat poškropimo z rumom.
Pečeno meso položimo na desko za serviranje in ga pokrijemo z alu folijo. Pustimo ga počivati najmanj 15 minut. Nato ga narežemo in zraven postrežemo pečeno polento in ratatuj v foliji.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še