Sestavine

  • 600 g piščančjih prsi (brez kosti in kože)
  • 1 limona
  • 1 kos ingverja (3 cm)
  • 2 velika stroka česna
  • 500 g polnomastnega jogurta
  • 2 žlički sladke mlete paprike
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 2 žlički kurkume
  • 1/2 žličke pekoče mlete parike
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1/2 žličke mletega kardamoma
  • 3 lovorovi listi
  • 250 g pasiranega paradižnika
  • sol, poper
  • 150 do 200 ml kokošje jušne osnove
  • sveži koriander
  • 4 žlice semen granatnega jabolka
  • 4 žlice indijskih oreščkov

Uvod

Hitrost priprave je ena od najbolj pomembnih odlik karijevih jedi. Tako hitro do toliko nadokusa! A le, če se piščančjega karija, ki mu Indijci pravijo chettinad, lotite že dan prej … Saj pravimo, da je v kuhinji organizacija dela že pol uspeha. Če boste piščancu marinado zmešali že zvečer, se bo jutri pekel le 20 minut, medtem pa mu boste skuhali tudi omako. Jejte z rokami, s pomočjo kruha naan, in očmi, z dodatkom koriandra, granatnega jabolka in indijskih oreščkov.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 4 ure za mariniranje)
  • Priporočeno vino: QV-rdeča zvrst, 2013, Colja Vino
 
Postopek
1

Meso narežemo na 2 cm velike kocke, ga stresemo v plitvo posodo, popramo in pokapljamo z limonovim sokom. Premešamo in pustimo stati 30 minut.

2

Olupljeni česen in ingver drobno sesekljamo. V skodeli zmešamo jogurt, obe papriki, kumino, kurkumo, cimet, kardamom, česen, ingver in lovor. Z omako prelijemo narezano meso, dobro premešamo, pokrijemo s prozorno folijo ali pokrovom in postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure ali preko noči.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Meso poberemo iz marinade, ga naložimo v ognjevarno posodo, solimo in postavimo v sredino pečice za 20 minut.

4

Medtem zavremo preostalo marinado, pasirani paradižnik in juho ter kuhamo na majhni temperaturi, da se omaka rahlo zgosti. Vanjo zamešamo pečeno meso ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

V majhne skodelice naložimo semena granatnega jabolka, koriandrove lističe in indijske oreščke ter jih skupaj s kruhki naan postrežemo s piščančjim karijem.

Oceni