Sestavine

  • 200 g testa za pizzo z drožmi
  • 100 g mocarele fior di latte
  • 1 majhen koromač
  • sol, poper
  • 7 rezin dimljene vratovine
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 žlica naribanega pekorina

Uvod

Ko v Šoli okusov daljšamo spisek receptov za pizze (tukaj), ne počnemo tega zaradi slabe domišljije pizzerij, temveč zaradi dobre domišljije domačih picopekov. Za pizzerije se ve, da se vse vrtijo v začaranem krogu ”originalnih” italijanskih pizz, zato ponujajo vse zelo podobne obloge. Za domače chefe pa se ve, da radi eksperimentirajo … Vedno nekaj novega, kajne.

Torej ne rdeča, temveč bela pizza, zato gre na testo najprej sir, ne bivolja, temveč kravja mocarela, fior di latte, na siru pa le koromač. Kdor ga ima rad, ga obožuje, kdor ne, je zgoraj dolgi spisek. P.s. Dimljena vratovina pa naj bo le dodatek, zato se ne peče, temveč le greje....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 1 pizza
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 250 stopinj (35 minut). Testo za pizzo tanko raztegnemo z robom in položimo na papir za peko. Robove testa premažemo z oljem.

2

Koromač tanko nahobljamo, solimo in popramo ter pustimo stati 5 minut. Nato ga stisnemo in stresemo na kuhinjski papir, da se odcedi. Mocarelo narežemo na tanke rezine.

3

Po testu enakomerno potresemo mocarelo in nanjo narezani koromač. Pizzo skupaj s papirjem za peko položimo na vroči kamen v pečici in pečemo 10 minut oz. da se robovi zapečejo. Pečeno pizzo obložimo z rezinami dimljene vratovine in takoj serviramo.

Oceni