Sestavine

  • 150 g rikote (albuminska skuta)
  • 200 g kisle smetane
  • 2 stroka česna
  • limonov sok
  • sol
  • sveže mleti poper
  • 300 g zelenih špargljev
  • 10 tankih rezin lardo slanine
  • olivno olje
  • testo za pizzo

Uvod

”Boš pizzo,” se je ponudil za kuharja. ”Z veseljem!” je bila takoj za. ”Vegetarijansko, prosim,” je še naročila. ”Jaz bi pa mesno,” je bil razočaran … Kompromis?

Za pizzo je pomembno, da je sveža, vroča, direktno iz peči(ce). V gostilni je to težje izvedljivo, doma pa zlahka. Saj je na kamnu tako prostora le za eno. Torej je na prvo dal lardo šele, ko je bila že pečena, le na svojo stran.

Pri drugi si je že premislila: ”Tvoja je bolj dišala!” Zato je dal lardo še na njeno polovico, in to takoj, da se je maščoba razpustila in odišavila celotno površino pizze, na vrhu pa je ostala le hrustljava mesna slanina....

  • Kategorija: On zanjo
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za pripravo testa)
  • Priporočeno vino: Sivi pinot, 2013, suho, Tilia
 
Postopek
1

Pečico je skupaj s kamnom za pečenje pizze segrel na 240 stopinj. Česen je drobno sesekljal ter zmešal z rikoto, kislo smetano in brizgom limonovega soka. Začinil je s soljo in poprom. Špargljem je odlomil spodnji oleseneli del in stebla narezal na tri dele, nato pa po dolgem na tanjše rezine.

2

Testo je tanko razvlekel v krog, premazal s polovico sirove kreme, potresel s polovico špargljev in rahlo pokapljal z oljem. Tako pripravljeno pizzo je položil na vroči kamen in jo pekel v sredini pečice približno 12 minut oz. do zlato rjave barve. Nekaj minut pred koncem pečenja je nanjo potresel še polovico lardo slanine.

3

Postopek je ponovil še s preostalim testom in sestavinami.

Oceni