Sestavine

  • 250 g testa za pizzo
  • 1/2 bio pomaranče
  • 1/4 žličke mletega muškatnega cveta
  • 1/4 žličke mletega koriandra
  • sol, črni poper
  • 1 strok česna
  • 150 g kisle smetane
  • 200 g baby špinače
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 150 g taleggio sira (italijanski mehki sir)
  • 2 vložena črna oreha

Uvod

Ker je med recepti Šole okusov toliko različnih pizz, se moramo ponavljati z dodatnim pojasnilom: to niso klasično italijanske verace pizze (pizza napoletana)! Testo, ki ga uporabljamo, je bolj hrustljavo in ima več okusa, zato je primerna podlaga tako raznovrstnim nadevom (pomarančna luipina, črni oreh). Takšne pizza so jedi, ki za ”podstavek” uporabljajo (drugačno) testo za pizzo. Zato ima pečenje več delov; najprej testo zapečemo s kislo smetano in sirom, nato dodamo špinačo in trakove pomarančne lupine ter pečemo do konca, na koncu poečeno pizzo obložimo še s črnimi orehi.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 1240 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico vklopimo na 250 stopinj in jo skupaj s kamnom za pečenje pizze segrevamo 30 minut. Pomarančo olupimo in lupino narežemo na trakove. Dodamo 1/2 žličke soli, dobro pregnetemo in pustimo stati 30 minut.

2

Kislo smetano, muškatni cvet, koriander in stisnjeni česen dobro zmešamo. Krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Špinačnim listom odstranimo trde peclje, jih umijemo in dobro odcedimo. V majhni ponvi segrejemo olje in špinačo dušimo na srednji vročini 1 minuto, da upade. Začinimo s soljo in poprom, ohladimo in dobro ožmemo.

4

Testo razvlečemo v krog, z robom. Pizzo položimo na papir za peko na loparju za pizzo. Premažemo s polovico kisle smetane in potresemo s polovico sira.

5

Pizzo skupaj s papirjem prestavimo na vroči kamen in pečemo 6 minut. Nato nanjo porazdelimo polovico špinače in pomarančnih trakov ter pečemo še 4 minute oz. do zlato rjave barve. Črni oreh narežemo na tanke rezine in jih potresemo po pečeni pizzi.

Oceni