Sestavine

  • 400 g testa za pizzo z drožmi
  • 300 g muškatne buče
  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • 40 ml zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička posušenega origana
  • 150 g grojer sira
  • 8 rezin govejega pršuta (bresaola)
  • sol
  • kajenski poper

Uvod

Ne zamenjajte bresaole s pršutom, čeprav jo lahko uporabite podobno. Pršut naredi (sladka) maščoba, bresaolo, italijansko specialiteto iz nasoljene ter sušene goveje pljučne pečenke, pa njeno nasprotje - pustost (mesa). Bresaola je, torej, še dražja od pršuta ... Saj ravno zato si zasluži posebno pizzo!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: za 2 pizzi
  • Hranilna vrednost: 710 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2016, Sanctum
 
Postopek
1

Bučo olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in šalotko, pražimo 1 minuto in dodamo še narezano bučo. Rahlo popražimo, potresemo s sladkorjem, karameliziramo in dolijemo juho. Kuhamo na majhni vročini 10 minut. Nato bučo pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladek pire. Začinimo ga s soljo, kajenskim poprom in origanom.

2

Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 250 stopinj. Testo za pizzo tanko raztegnemo in položimo na papir za peko. Robove testa premažemo z žlico olja. Sir grobo naribamo.

3

Testo premažemo z bučno kremo in potresemo s sirom. Pizzo skupaj s papirjem za peko položimo na vroči kamen v pečici in pečemo 10 minut oz. da se robovi zapečejo. Pečeno pizzo obložimo z rezinami govejega pršuta in takoj serviramo. Postopek pečenja ponovimo še z drugo pizzo.

Oceni