Sestavine

  • testo za pizzo z drožmi
  • 2 majhna melancana
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 1 majhna konzerva pasiranega paradižnika (210 g)
  • 6 žlic naribanega parmezana
  • 40 g opraženih soljenih pistacij
  • 3 vejice mete
  • 100 g rikote
  • čilijevi kosmiči

Uvod

Zanimivo … Pizza je po celem svetu zato tako priljubljena, ker njeno testo ‘prenese’ toliko nadevov domišljije, raznovrstnosti sestavin in všečnosti celote. Toda, zakaj potem cel svet je le tri, štiri različne pizze?!

Kot vedno je Šola okusov, seveda, izjema. Popecite jajčevce, naberite svežo poprovo meto, ne bodite skopi pri pistacijah, nato pa pizzo najprej specite, šele nato pa nanjo nadrobite rikoto. In? Boste še naprej vztrajali le pri treh, štirih, vedno enakih?...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2018, Kerin
 
Postopek
1

Jajčevce narežemo na 3 mm debele rezine, rahlo posolimo, pustimo stati 10 minut in jih obrišemo s kuhinjskim papirjem. V ponvi segrejemo 3 žlice olja in rezine jajčevcev pečemo na vsaki strani 3 minute. Pečene jajčevce odcedimo na kuhinjskem papirju in začinimo s sveže mletim poprom.

2

V manjšem lončku močno segrejemo 3 žlice olja, počasi dodamo paradižnikovo pulpo, sladkor, sol in poper ter kuhamo na majhni vročini 20 minut, da se omaka zgosti. Rahlo jo ohladimo.

3

Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 250 stopinj. Testo za pizzo tanko raztegnemo in ga položimo na papir za peko. Premažemo ga s 4 do 5 žlicami paradižnikove omake, obložimo s polovico pečenih jajčevcev in potresemo s polovico parmezana.

4

Robove pizze premažemo z žlico olja. Pizzo skupaj s papirjem za peko položimo na vroči kamen v pečici in pečemo 10 minut oz. da se robovi zapečejo. Medtem pistacije grobo sesekljamo. Na pečeno pizzo potresemo polovico rikote, pistacij in metinih lističev ter potresemo s čilijevimi kosmiči. Serviramo vročo. Postopek pečenja ponovimo še s preostalim testom in sestavinami.

Oceni