Pizza z mariniranimi belimi sardoni
Sestavine
- testo za pizzo
- 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
- 7 žlic oljčnega olja
- sol
- sveže mleti črni poper
- 16 vloženih belih sardonov (inčunov)
- 1 žlica naribane limonove lupine
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za pripravo testa)
- Priporočeno vino: Renski rizling 2016, Ducal
Sardone odcedimo na kuhinjskem papirju in nato preložimo v širšo skledo. Zmešamo 4 žlice olja, limonovo lupino, 1 žlico peteršilja in pol žlice čilijevih kosmov ter prelijemo sardone. Previdno premešamo in pustimo stati na sobni temperaturi do uporabe.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Vložene paradižnike pretlačimo z vilicami. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo pretlačene paradižnike s sokom vred, solimo in popramo ter kuhamo na srednji temperaturi 30 minut oz. da se omaka zgosti. Pustimo jo ohladiti.
Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 240 stopinj. Polovico testa raztegnemo v tanko pizzo z debelejšim robom. Rob premažemo z žlico olja. Pizzo preložimo na peki papir in jo premažemo s polovico paradižnikove omake.
Skupaj s peki papirjem jo prestavimo na vroči kamen in pečemo 8 do 12 minut oz. da rob zlato porjavi. Na pečeno pizzo naložimo polovico mariniranih sardonov, potresemo s peteršiljem in takoj serviramo. Postopek ponovimo še s preostalim testom.