Sestavine

  • testo za pizzo
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov (400 g)
  • 7 žlic oljčnega olja
  • sol
  • sveže mleti črni poper
  • 16 vloženih belih sardonov (inčunov)
  • 1 žlica naribane limonove lupine
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev

Uvod

Fermentirani (temni) sardoni (inčuni, sardelni fileji) so nepogrešljivi, ko na celini, daleč od morja, potrebujemo v jedi globino. Kot dodatek gostim juham, enolončnicam in omakam poskrbijo za umami, ne da bi jed postala morska. Toda na pizzah so ponavadi preveč morski in slani.

Zato smo jih zamenjali z belimi, nefermentiranimi, v kis in olje vloženimi sardoni. In jih zato dodali na že pečeno pizzo. Jedi ne dodajo globine, saj je pizza ne potrebuje, temveč svežino, saj je ta, ne pa slanost, kulinarična značilnost morja....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za pripravo testa)
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2016, Ducal
 
Postopek
1

Sardone odcedimo na kuhinjskem papirju in nato preložimo v širšo skledo. Zmešamo 4 žlice olja, limonovo lupino, 1 žlico peteršilja in pol žlice čilijevih kosmov ter prelijemo sardone. Previdno premešamo in pustimo stati na sobni temperaturi do uporabe.

2

Vložene paradižnike pretlačimo z vilicami. V široki kozici segrejemo 2 žlici olja, dodamo pretlačene paradižnike s sokom vred, solimo in popramo ter kuhamo na srednji temperaturi 30 minut oz. da se omaka zgosti. Pustimo jo ohladiti.

3

Pečico skupaj s kamnom za pečenje pizze segrejemo na 240 stopinj. Polovico testa raztegnemo v tanko pizzo z debelejšim robom. Rob premažemo z žlico olja. Pizzo preložimo na peki papir in jo premažemo s polovico paradižnikove omake.

4

Skupaj s peki papirjem jo prestavimo na vroči kamen in pečemo 8 do 12 minut oz. da rob zlato porjavi. Na pečeno pizzo naložimo polovico mariniranih sardonov, potresemo s peteršiljem in takoj serviramo. Postopek ponovimo še s preostalim testom.

Oceni