Sestavine

  • 250 g testa za pizzo z drožmi
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov
  • sol
  • sladkor
  • 8 vejic origana
  • 200 g mladega koničastega zelja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • poper
  • 250 g salsiccia klobase (ali pečenice)
  • 200 g mocarele

Uvod

Pizze so lahko iz različnih peči, z različnim testom in različnimi nadevi, toda dokler je skupni imenovalec te različnosti paradižnik, so si vse bolj ali manj dolgočasno podobne. A ravno v tem je njihov množični uspeh, zaradi katerega so pizze s paradižnikom pravzaprav fast food!

Različnost se, torej, začne šele, ko paradižnik izpustimo in rdeča pizza postane bela. Takrat, namreč, ni več hitra, temveč – prava jed. Takrat se začne pravo pizzo ustvarjanje, pri katerem je vse dovoljeno. Celo to, da lahko spet uporabimo tudi paradižnik … Ne zato, ker na pizzi mora biti, temveč zato, ker se včasih paradižnikova omaka res dobro ujema z drugimi sestavinami – drugačne pizze!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 pizzi
  • Hranilna vrednost: 1.063 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za pripravo testa)
 
Postopek
1

Paradižnik stresemo na cedilo in ga nato z rokami fino pretlačimo v gosto omako. Vejice origana osmukamo in lističe sesekljamo. Paradižnikovo omako začinimo s soljo, sladkorjem in origanom.

2

Pečico vklopimo na 250 stopinj in jo skupaj s kamnom za pečenje segrevamo pol ure. Zelje očistimo, narežemo na 2 cm široke trakove in blanširamo v soljeni vreli vodi 1 minuto. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

Mocarelo narežemo na majhne kocke. Klobaso olupimo in nadrobimo na večje kose. Polovico testa razvaljamo in ga položimo na peki papir na loparju za pizzo.

4

Premažemo s paradižnikovo omako, potresemo z blanširanim zeljem, nadrobljeno klobaso in mocarelo. Pizzo skupaj s papirjem za peko prestavimo na vroči kamen in pečemo 10 minut oz. do zlato rjave barve. Potresemo s sveže mletim poprom in origanovimi lističi.

Oceni