Sestavine

  • 250 g testa za pizzo z drožmi
  • 1 konzerva olupljenih paradižnikov
  • sol
  • sladkor
  • 8 vejic origana
  • 200 g mladega koničastega zelja
  • 2 žlici oljčnega olja
  • poper
  • 250 g salsiccia klobase (ali pečenice)
  • 200 g mocarele

Uvod

Pizze so lahko iz različnih peči, z različnim testom in različnimi nadevi, toda dokler je skupni imenovalec te različnosti paradižnik, so si vse bolj ali manj dolgočasno podobne. A ravno v tem je njihov množični uspeh, zaradi katerega so pizze s paradižnikom pravzaprav fast food!

Različnost se, torej, začne šele, ko paradižnik izpustimo in rdeča pizza postane bela. Takrat, namreč, ni več hitra, temveč - prava jed. Takrat se začne pravo pizzo ustvarjanje, pri katerem je vse dovoljeno. Celo to, da lahko spet uporabimo tudi paradižnik ... Ne zato, ker na pizzi mora biti, temveč zato, ker se včasih paradižnikova omaka res dobro ujema z drugimi sestavinami - drugačne pizze!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 pizzi
  • Hranilna vrednost: 1.063 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za pripravo testa)
 
Postopek
1

Paradižnik stresemo na cedilo in ga nato z rokami fino pretlačimo v gosto omako. Vejice origana osmukamo in lističe sesekljamo. Paradižnikovo omako začinimo s soljo, sladkorjem in origanom.

2

Pečico vklopimo na 250 stopinj in jo skupaj s kamnom za pečenje segrevamo pol ure. Zelje očistimo, narežemo na 2 cm široke trakove in blanširamo v soljeni vreli vodi 1 minuto. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

Mocarelo narežemo na majhne kocke. Klobaso olupimo in nadrobimo na večje kose. Polovico testa razvaljamo in ga položimo na peki papir na loparju za pizzo.

4

Premažemo s paradižnikovo omako, potresemo z blanširanim zeljem, nadrobljeno klobaso in mocarelo. Pizzo skupaj s papirjem za peko prestavimo na vroči kamen in pečemo 10 minut oz. do zlato rjave barve. Potresemo s sveže mletim poprom in origanovimi lističi.

Oceni