Sestavine

  • testo za pizzo
  • 2 veliki čebuli
  • 2 žlici masla
  • 6 žlic oljčnega olja
  • sol, črni poper
  • 4 žlice creme fraiche
  • 2 rumenjaka
  • 50 g naribanega parmezana
  • 50 g črnih tartufov
  • 1 večja konzerva tunine v lastnem soku
  • 2 majhna stroka česna
  • 12 majhnih svežih artičok (ali vloženih)
  • 2 vejici timijana

Uvod

Ste se tudi vi že naveličali vedno ene in iste - paradižnikove, tukaj - omake na pizzi? Zato smo poskusili nekaj novega, s creme fraiche, parmezanom in rumenjakom, ter dobili spet novi pizza-polet. Tukaj sta dva predloga, kako lahko popestrite in začinite svoje življenje, zagotovo pa jih boste še sami nekaj dodali. Pa čeprav je vedno pizza, je lahko vseeno vedno drugače.

Zaradi nove omake se odprejo povsem nove kombinacije. Takšna pizza bo lahko svečana, če boste imeli zanjo tartufe, ki naj bodo kar črni, saj so beli predragi, ali artičoke, ki pa naj ne bodo iz konzerve. Lahko pa bo čisto preprosta, če boste nanjo dali le čebulo, ki pa jo prej prepražite, ali tunino, ki pa je lahko iz konzerve....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 oseb
  • Hranilna vrednost: 775 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ čas za vzhajanje testa)
 
Postopek
1

Pripravimo testo za pizzo. Pečico skupaj s pekačem ali kamnom za pečenje pizze segrejemo na 240 stopinj.

2

Če uporabimo sveže artičoke, jih očistimo in prerežemo na polovico. Zavremo slano vodo in sok limone ter artičoke kuhamo 10 minut. Tunino stresemo na cedilo, razdelimo na manjše kose in jo zmešamo z 2 žlicama olja in drobno sesekljanim česnom.

3

Olupljeno čebulo prerežemo na polovico in nato narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo maslo in 2 žlici olja ter čebulo počasi pražimo do svetlo rjave barve. Začinimo s soljo in poprom.

4

Creme fraiche, rumenjaka in parmezan gladko zmešamo ter krepko popramo. Testo razdelimo na štiri dele in vsakega raztegnemo v obliko pizze. Robove premažemo s preostalim oljem.

5

Dve pizzi premažemo s polovico smetanove kreme in potresemo s praženo čebulo. Pečemo do zlato rjave barve in pred serviranjem nanju nahobljamo črne tartufe.

6

Naslednji dve pizzi premažemo s preostalo smetanovo kremo, potresemo z artičokami, tunino, naribanim sirom in timijanovimi lističi. Pečeni pizzi po želji pokapljamo z malo olja.

Oceni