Sestavine

  • testo za pizzo
  • 400 g tankih zelenih špargljev
  • 4 majhne mlade čebule
  • 1 strok česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • sol
  • kajenski poper
  • 3 žlice nahobljanega parmezana
  • 4 žlice paradižnikove omake za pizzo
  • 2 žlici tartufove paste z jurčki (Žigante)
  • 1 glava belgijskega radiča
  • 100 g topljivega sira (mocarela, taleggio, gorgonzola)
  • parmezan v kosu

Uvod

Spomladansko vreme. Še pes je bil siten, ko je gledal skozi okno in godrnjal v tace, s katerimi si je podpiral kosmate uhlje. Ni čudno, da mu je pritegnila. ”Kaj bo za kosilo?” Kako pa naj on ve? ”Ne ljubi se mi kuhati!” Pomeni to, da se njemu mora? ”Greva na pizzo?” Mar ne dežuje preveč? ”Toda tam naokrog nikoli ni prostega parkinga. Vsa mokra bova ...” Saj sem rekel, da preveč dežuje ... ”Ampak do pizze mi pa je!” Nazadnje je ostalo nekaj testa in sem ga zamrznil. ”Imava kaj tvojega dobrega testa v zamrzovalniku?” Očitno se bo moral oglasiti. Ko ga tako hvali, tudi kaj pričakuje. Boš zdržala še dobro uro, da se testo odtaja? Medtem bom pa dobro segrel pečico. Ravno za dve pizzi bo. ”Kako naj ju obložim?”

Kot običajno je odprl hladilnik in na pult zložil njegovo vsebino, šparglje, belgijski radič, česen, mlado čebulo, taleggio sir, parmezan, zelišča … ”Boš naredil kar klasično,” je bil komentar. Ne bo klasična, če bo s šparglji in vitlofom! ”Malo drugačno bi …” No, pa je uporabil še tartufato....

  • Kategorija: On zanjo, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za vzhajanje)
 
Postopek
1

Pečico je skupaj s kamnom za pečenje pizze segrel na 250 stopinj. Testo za pizzo je tanko raztegnil in ga položil na peki papir.

2

Špargljem je odlomil spodnji oleseneli del in jih narezal na 5 cm dolge kose. Mlado čebulo je narezal na 5 mm debele rezine. Gorgonzolo je narezal na kocke, topljivi sir pa na rezine.

3

Olupljeni česen je narezal na tanke rezine. Belgijski radič je razrezal na štiri kose. V ponvi je segrel olivno olje in v njem opekel radič z vseh strani skupaj s česnom. Rahlo je solil in popral.

4

Prvo pizzo je premazal s paradižnikovo omako, nanjo naložil belgijski radič, polovico narezanih špargljev in potresel z gorgonzolo. Pizzo je s pomočjo peki papirja preložil na vroči kamen v pečici in jo pekel 10 minut oz. toliko časa, da so robovi lepo porjaveli.

5

Drugo pizzo je premazal s tartufato, potresel s preostalimi šparglji in mlado čebulo, na vrh položil narezani topljivi sir in jo pekel 10 minut. Pred serviranjem jo je potresel z grobo naribanim parmezanom.

Oceni