Sestavine

  • 1 velik jajčevec
  • 6 šalotk
  • 1 žlica timijanovih lističev
  • 4 stroki česna
  • 9 žlic oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • sol
  • poper
  • 80g feta sira
  • 2 jajci
  • 150 ml mleka
  • 125 g moke
  • 1 žlica grobo zrnate gorčice
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Če bi bil burek, bi bil preveč nasiten, če bi bila gibanica, bi potrebovala debelejše dno, če bi bila pita, bi morala biti sladka, če bi bil narastek, bi bil previsok … Ker pa je pogača, je ravno prav hrustljava in ravno dovolj sočna, je mastna, toda zelenjavno, je obilna, toda poletno, in je nalezljiva, toda tako, da bo prihodnjič vsebina drugačna, le postopek bo ostal enak.

Je skratka zadnji čas, da kupite preprost, emajliran in okrogel pekač, ki je velik točno toliko, da si lahko vsi vzamete še repete, in je uporaben tudi za peko kruha, ki naj drugič vzhaja kar v njem, da bo kolač okrogel in visok.

Za spremljavo naj bo zelena solata, za požirek pa rdeče vino - zweigelt, Marof, 2016....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2015, Marof
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajčevec narežemo na 1 cm debele rezine in le-te nato na polovico. V okrogel pekač (28 cm) vlijemo 4 žlice olja, nanj porazdelimo rezine jajčevca in česen ter potresemo s timijanom. Pokapljamo s 4 žlicami olja in postavimo v pečico za 30 minut oz. da se jajčevci zmehčajo.

2

Medtem v majhni ponvi segrejemo žlico olja in masla, dodamo olupljene in po dolgem na polovico prerezane šalotke ter pražimo na srednji temperaturi, da šalotke rahlo karamelizirajo. Solimo in popramo.

3

Jajci, mleko, 150 ml vode, moko in gorčico zmešamo gladko testo ter ga solimo in popramo. Pekač z jajčevci vzamemo iz pečice in temperaturo v njej zvišamo na 220 stopinj.

4

Jajčevce potresemo z zdrobljeno feto in vmešamo šalotke terpekač postavimo nazaj v pečico za 1 minuto. Nato jajčevce prelijemo s testom, potresemo s parmezanom in pečemo v sredini pečice 25 minut oz. toliko časa, da testo porjavi in se napihne. Ponudimo še vroče s paradižnikovo solato.

Oceni