Pogača z jajčevci in feto
Sestavine
- 1 velik jajčevec
- 6 šalotk
- 1 žlica timijanovih lističev
- 4 stroki česna
- 9 žlic oljčnega olja
- 1 žlica masla
- sol
- poper
- 80g feta sira
- 2 jajci
- 150 ml mleka
- 125 g moke
- 1 žlica grobo zrnate gorčice
- 2 žlici naribanega parmezana
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Zweigelt 2015, Marof
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jajčevec narežemo na 1 cm debele rezine in le-te nato na polovico. V okrogel pekač (28 cm) vlijemo 4 žlice olja, nanj porazdelimo rezine jajčevca in česen ter potresemo s timijanom. Pokapljamo s 4 žlicami olja in postavimo v pečico za 30 minut oz. da se jajčevci zmehčajo.
Medtem v majhni ponvi segrejemo žlico olja in masla, dodamo olupljene in po dolgem na polovico prerezane šalotke ter pražimo na srednji temperaturi, da šalotke rahlo karamelizirajo. Solimo in popramo.
Jajci, mleko, 150 ml vode, moko in gorčico zmešamo gladko testo ter ga solimo in popramo. Pekač z jajčevci vzamemo iz pečice in temperaturo v njej zvišamo na 220 stopinj.
Jajčevce potresemo z zdrobljeno feto in vmešamo šalotke terpekač postavimo nazaj v pečico za 1 minuto. Nato jajčevce prelijemo s testom, potresemo s parmezanom in pečemo v sredini pečice 25 minut oz. toliko časa, da testo porjavi in se napihne. Ponudimo še vroče s paradižnikovo solato.