Sestavine

  • 4 fileji polenovke
  • 1 bio limeta
  • 2 korenja
  • 1 por
  • 2 stroka česna
  • 8 listov čemaža
  • 50 g svežega ingverja
  • zdrobljeni čili
  • 75 ml sojine omake
  • 3 žlice mirina (riževo vino)
  • 3 žlice sezamovega olja
  • sol
  • 2 žlici olivnega olja

Uvod

Lepoti barv (rumeni gratin črnega korena) se v škrniclju pridruži še bogastvo azijskih okusov, ki so dovolj prijazni, da niso nenavadni, in dovolj drugačni, da je zanimivo. Zato smo se svežemu koriandru odpovedali, a ga nismo zamenjali s peteršiljem, pač pa s čemažem.

Seveda bi lahko tudi trsko (polenovko) zamenjali, s svežo, divjo, jadransko ribo, toda potem bi to bil še en razlog več, da je morje na celini premalokrat na kosilu. Tako pa je potrebno iz široke ponudbe zamrznjenega programa izbrati le najboljšo (severno-morsko) trsko, saj jo ”popravijo” tako dodatki iz škrniclja. Pa kako hitro je gotova!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2007, Brandulin
 
Postopek
1

Limeto narežemo na zelo tanke rezine. Olupljeno korenje in por narežemo na zelo tanke trakove (julien). Olupljeni česen in ingver prav tako narežemo na zelo tanke trakove. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

2

V majhni ponvi segrejemo olivno olje ter vanjo stresemo por, korenje, česen in ingver. Zelenjavo pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Rahlo jo solimo in začinimo s kajenskim poprom. Po želji lahko dodamo še zdrobljeni čili. Čemaž narežemo na tanke trakove.

3

Fileje polenovke obrišemo do suhega s papirjem in rahlo solimo. Pripravimo si 4 liste peki papirja v velikosti 30 x 25 cm. Na vsaki list položimo dve rezini limete, nato file polenovke, pečeno zelenjavo in narezani čemaž. Pokapljamo z oljem od pečenja.

4

Papir zvijemo in tako pripravljene paketke naložimo na pekač in postavimo v pečico za 20 do 25 minut. Medtem zmešamo sojino omako, riževo vino in sezamovo olje.

5

Pečene fileje previdno odpremo, pokapljamo s sojino omako in kot prilogo ponudimo gratiniran črni koren.

Oceni