Poletne kolerabice iz pečice
Sestavine
- 4 manjše kolerabe
- 300 g češnjevih paradižnikov (rumeni in rdeči)
- 8 strokov česna
- 2 rdeča feferona
- šopek bazilike
- 6 vejic origana
- 5 žlic oljčnega olja
- 60 g masla
- sol, poper
- 2 žlici limetinega soka
- 2 žlici sladke smetane
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
Lahko je ”vreči” gomoljasto zelenjavo v razžarjeno pečico in čakati, da začne spuščati sladkorne srage (karamelizirati). A to počnemo jeseni, ko je takšne ”stare” zelenjave v izobilju in že njena raznovrstnost poskrbi za pestrost nadokusa. Kaj pa poleti, ko sosed dobro jutro vošči z mladimi kolerabicami, sami pa si zajtrk popestrimo s pisanimi mladimi paradižniki iz visoke grede?
Tem kolerab(ic)am ne smemo delati konkurence, zato jih lahko le okusno podpremo! Ker je vse že mlado-sladko, ni potrebno pretiravati z vročino in in časom pečenja, raje dodajmo sveža zelišča, zažgimo s feferonom, ki je zrasel poleg paradižnikov, in na koncu, ko je že pečeno, pogladimo z nekaj kapljami smetane.
Le na nekaj pa je potrebno paziti: naredite točno tako, kot piše, saj boste le tako opazili razliko!
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Rose S 2017, Sanctum
Kolerabe olupimo in narežemo na večje kose. Česen olupimo in zdrobimo z rezilom noža. Feferona narežemo na 2 cm velike kolobarje. Pečico segrejemo na 210 stopinj (ali 190 stopinj z vklopljenim ventilatorjem).
Velik pekač obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi zmešamo vso zelenjavo, 4 žlice olja, vejice bazilike in origana ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Zelenjavo porazdelimo po pekaču in ga postavimo v pečico za 25 minut.
Nato zelenjavo premešamo, temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj (ali 200 stopinj z ventilatorjem) ter zelenjavo pečemo še 20 minut, vmes jo večkrat previdno premešamo.
Zelenjavo stresemo na servirni pladenj. Pokapljamo jo z limetinim sokom, smetano in preostalim oljem. Potresemo s peteršiljem in postrežemo še vroče. Odlična priloga so sirovi vaflji.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še