Sestavine

  • 4 manjše kolerabe
  • 300 g češnjevih paradižnikov (rumeni in rdeči)
  • 8 strokov česna
  • 2 rdeča feferona
  • šopek bazilike
  • 6 vejic origana
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 60 g masla
  • sol, poper
  • 2 žlici limetinega soka
  • 2 žlici sladke smetane
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Lahko je ”vreči” gomoljasto zelenjavo v razžarjeno pečico in čakati, da začne spuščati sladkorne srage (karamelizirati). A to počnemo jeseni, ko je takšne ”stare” zelenjave v izobilju in že njena raznovrstnost poskrbi za pestrost nadokusa. Kaj pa poleti, ko sosed dobro jutro vošči z mladimi kolerabicami, sami pa si zajtrk popestrimo s pisanimi mladimi paradižniki iz visoke grede?

Tem kolerab(ic)am ne smemo delati konkurence, zato jih lahko le okusno podpremo! Ker je vse že mlado-sladko, ni potrebno pretiravati z vročino in in časom pečenja, raje dodajmo sveža zelišča, zažgimo s feferonom, ki je zrasel poleg paradižnikov, in na koncu, ko je že pečeno, pogladimo z nekaj kapljami smetane.

Le na nekaj pa je potrebno paziti: naredite točno tako, kot piše, saj boste le tako opazili razliko!

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rose S 2017, Sanctum
 
Postopek
1

Kolerabe olupimo in narežemo na večje kose. Česen olupimo in zdrobimo z rezilom noža. Feferona narežemo na 2 cm velike kolobarje. Pečico segrejemo na 210 stopinj (ali 190 stopinj z vklopljenim ventilatorjem).

2

Velik pekač obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi zmešamo vso zelenjavo, 4 žlice olja, vejice bazilike in origana ter krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Zelenjavo porazdelimo po pekaču in ga postavimo v pečico za 25 minut.

3

Nato zelenjavo premešamo, temperaturo v pečici zvišamo na 220 stopinj (ali 200 stopinj z ventilatorjem) ter zelenjavo pečemo še 20 minut, vmes jo večkrat previdno premešamo.

4

Zelenjavo stresemo na servirni pladenj. Pokapljamo jo z limetinim sokom, smetano in preostalim oljem. Potresemo s peteršiljem in postrežemo še vroče. Odlična priloga so sirovi vaflji.

Oceni