Sestavine

  • 12 srednje velikih jadranskih lignjev
  • 10 žlic kuhanega kuskusa
  • 8 zelenih špargljev
  • 1 mlada čebula
  • 4 žlice parmezana
  • sol, sveže mleti poper
  • kajenski poper
  • 5 žlic olivnega olja
  • 2 žlici mlete sladke paprike

Uvod

Žar ni nič drugega kot štedilnik v naravi! Torej ga ne uporabljajmo le za določene jedi (beri: čevapčiče), temveč za vse. Bistveno je, namreč, kaj je zgoraj … Ko gre za žar, je to nebo!

Zato smo lignje napolnili kot da bi bili v fini restavraciji. Ker z rižem jih polnijo vsi, smo jih mi s kuskusom. Ker je pomlad, so zraven še šparglji. Ker je spomladanski piknik, je na mlincih iz testa za pizzo, ki jih spečemo kar na žaru, še čemaž, toda na način mehiškega namaza guacamole.

Posebnost piknika z žarom, torej, niso jedi, ki so rezervirane zgolj zanj, temveč ravno obratno - da pravil ni. Da so le lignji dovolj veliki (jadranski!), da jih lahko polnite....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Jakot 2013, suho, Ščurek
 
Postopek
1

Šparglje in mlado čebulo očistimo ter narežemo na zelo drobne kocke. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja, dodamo narezane šparglje in čebulo ter pražimo nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom ter ohladimo.

2

Lignje očistimo, oplaknemo, dobro osušimo in rahlo solimo. Zmešamo kuskus, šparglje in čebulo ter krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom. S tako pripravljenim nadevom napolnimo lignje in jih na vrhu zapremo z zobotrebcem.

3

Lignje na obeh straneh potresemo s sladko papriko in pokapljamo s preostalim oljem. Žar srednje močno segrejemo in pečemo lignje na vsaki strani 5 minut. Zraven ponudimo pizza mlince in čemažev guacamole.

Oceni