Sestavine

  • 12 velikih rjavih šampinjonov
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice panko drobtin
  • 1 mini bučka
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 30 g sušenih paradižnikov (v olju)
  • 1 žlica olja od paradižnikov
  • 3 slani inčuni
  • 1 majhen rumeni čili
  • sol, poper
  • 50 g pekorina ali parmezana v kosu
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Jed iz ostankov, čeprav niso ostanki. Toda v shrambi se vedno kaj najde, v vrečki, vloženo, kupljeno, doma narejeno …, klobuki rjavih šampinjonov pa so v hladilniku vedno za vsak slučaj. In tudi mudi se vedno; še posebej poleti, ko je prevroče, da bi dolgo stali v kuhinji, zato lahko nadev zmešamo že zjutraj, ko zakruli kosilo, pa le še prižgemo (plinski) žar (ali pečico, če ni žara). Medtem ko se šampinjoni na planchi počasi pečejo na pokritem žaru, jim le še zmešajte zeleno solato s paradižniki, nato pa z jedilnim priborom poiščite najlepšo senco.

P.s. Ker so ostanki, smo jim zraven na žaru pogreli krompirjeve ponvičnike s čilijem, ki so ostali od nedeljskega piknika....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Bučko narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeni česen sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo žlico olja, dodamo narezane bučke in timijan ter pražimo na visoki vročini 2 minuti. Solimo in popramo ter rahlo ohladimo.

2

Ponev obrišemo s papirjem in segrejemo preostalo olje. Dodamo česen, pražimo nekaj sekund in dodamo panko drobtine. Pražimo na srednji vročini do zlato rjave barve, nato jih pustimo ohladiti.

3

Sir drobno naribamo. Sušene paradižnike in inčune drobno sesekljamo. Čili razpolovimo, odstranimo semena in ga drobno narežemo.

4

V skodeli zmešamo panko drobtine, bučke, sušene paradižnike, inčune, peteršilj in naribani sir. Rahlo premešamo in začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Vsako vdolbino rahlo pokapljamo s paradižnikovim oljem in šampinjone napolnimo z nadevom.

5

Šampinjone pečemo na vročem žaru 10 minut. Lahko jih pečemo tudi v pečici, ogreti na 200 stopinj, približno 15 minut. Zraven ponudimo krompirjeve ponvičnike in skledo zelene solate.

Oceni