Pomladna terina z grahom in špinačo
Sestavine
- 4 jajca
- 5 redkvic
- 200 g zamrznjenega graha
- sol
- 150 g očiščene špinače
- 250 ml sladke smetane
- 6 listov želatine
- 250 g pasirane skute
- 200 g svežega sira
- 2 žlici naribanega hrena
- poper
- 1 žlica limonovega soka
- 2 redkvici
- kalčki redkvice

Uvod
Pomlad, lepo vreme, nedelja in (zato) kosilo na vrtu za prijatelje. Ob mehurčkih so domači grisiniji, ker je ostalo nekaj drožastega testa od kruhove pašte cecamariti, ki bo na vrsti – s paradižnikovo omako in dimljenim svinjskim podbradkom guanciale – po hladnih predjedeh. Če se že ‘pogovarjamo’ italijansko, lahko tako tudi začnemo, z antipastiji, na sredini mize, da vsak vzame kaj, koliko, kdaj, zakaj si poželi. Tako sproščeno pa se jih tudi lotimo – s pospravljanjem shrambe! Z vsakega potovanja je nekaj trajnega spomina, ki pa ga je potrebno vseeno čim prej pojesti. Tokrat so bile na vrsti vložene terine iz Baskije. Kaj pa zelenjava? Zelenjavno terino, da nazdravimo pomladi, naredimo lahko sami!
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 10 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
Jajca damo v lonec z mrzlo vodo, zavremo in kuhamo 10 minut. Kuhana prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Grah kuhamo v soljeni vodi 3 minute, stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Špinačo blanširamo 30 sekund v soljeni vodi, prelijemo z mrzlo vodo in jo dobro ožmemo.
Želatino namakamo v mrzli vodi 5 minut. Polovico graha in 5 žlic smetane fino zmiksamo v blenderju. Posebej nato v blenderju zmiksamo špinačo s tremi žlicami smetane. Redkvice narežemo na tanke rezine.
Gladko zmešamo skuto, sveži sir in hren. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in limonovim sokom. Preostalo smetano trdo stepemo. V majhnem lončku na srednji vročini raztopimo neožeto namočeno želatino. Dodamo 4 žlice skutine kreme in dobro premešamo. Nato jo zamešamo v skutino kremo. Na koncu v kremo zamešamo še stepeno sladko smetano in po potrebi dodatno začinimo.
Model za terino (25x10x6 cm) obložimo s prozorno folijo. Skutino maso razpolovimo in v eno polovico zamešamo grahov pire in preostali grah (2 žlici prihranimo za dekoracijo). V drugo polovico skutine mase zamešamo špinačni pire.
Na dno porazdelimo polovico špinačne kreme, nanjo naložimo polovico narezane redkvice in premažemo s preostalo špinačno kremo. Na kremo naložimo jajca in nanje nato dve tretjini grahove kreme. Po njej porazdelimo preostale redkvice in premažemo s preostalo grahovo kremo.
Terino pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči. Pred serviranjem jo zvrnemo na pladenj in okrasimo z rezinami redkvice, grahom in kalčki redkvice.