Pomladni zelenjavni ragu z mavrahi
Sestavine
- 400 g belih belušev
- 4 majhne kolerabe
- 16 mladih korenčkov
- 200 g svežega graha
- 150 g svežih mavrahov
- 10 g posušenih mavrahov
- 90 g mehkega masla
- 30 g moke
- 500 ml zelenjavne juhe
- 50 ml belega vina
- 100 ml sladke smetane
- sol, poper
- mjuškatni orešček
- sesekljani peteršilj ali krebuljica
- 16 zdrobovih cmokov s čemažem

Uvod
Pomlad se vsako leto ne začne s koledarskim datumom, temveč (šele) z datumom, ko je v košari s tržnice vse, kar potrebuje pomladni ragu! To pa ni, ko so vse leto zeleni šparglji, temveč šele, ko je že dovolj pomladi za ”prave” bele, beluše; ko so ob sušenih mavrahih v raguju tudi sveži, ko korenje ni več zimsko, temveč že čisto mlado, ko grah ni iz zamrzovalnika, temveč iz branjevkine merice … Zato v njem tudi niso navadni cmoki, temveč pomladni s čemažem.
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 430 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Posušene mavrahe prelijemo s 150 ml vroče vode in namakamo 15 minut. Beluše olupimo in narežemo na tretjine. Korenje olupimo in po dolgem razpolovimo. Kolerabo narežemo na tanjše rezine.
65 g mehkega masla in moko zgnetemo. Namočene mavrahe dobro ožmemo in tekočino shranimo. Sveže mavrahe očistimo s krtačko in jih ne umivamo.
V loncu zavremo zelenjavno juho, tekočino od mavrahov in vino. Vanjo stresemo kolerabo, korenje in grah ter kuhamo 5 minut. Dodamo beluše in kuhamo še 3 minute. Zelenjavo s penavko poberemo iz lonca na krožnik in pokrijemo z alu folijo.
Zelenjavni prevretek in sladko smetano zavremo. Vmešamo moko z maslom in med mešanjem z metlico kuhamo na srednji vročini 2 minuti, da se omaka rahlo zgosti. Omako začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo sveže mavrahe in jih pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo še namočene mavrahe in začinimo s soljo in poprom.
Kuhano zelenjavo zamešamo v omako in segrevamo 1 minuto. Dodamo še pečene mavrahe in kuhamo še 1 minuto. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavni ragu, po dva zdrobova cmoka s čemažem in potresemo s peteršiljem ali krebuljico.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še