Sestavine

  • 400 g belih belušev
  • 4 majhne kolerabe
  • 16 mladih korenčkov
  • 200 g svežega graha
  • 150 g svežih mavrahov
  • 10 g posušenih mavrahov
  • 90 g mehkega masla
  • 30 g moke
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • 50 ml belega vina
  • 100 ml sladke smetane
  • sol, poper
  • mjuškatni orešček
  • sesekljani peteršilj ali krebuljica
  • 16 zdrobovih cmokov s čemažem

Uvod

Pomlad se vsako leto ne začne s koledarskim datumom, temveč (šele) z datumom, ko je v košari s tržnice vse, kar potrebuje pomladni ragu! To pa ni, ko so vse leto zeleni šparglji, temveč šele, ko je že dovolj pomladi za ”prave” bele, beluše; ko so ob sušenih mavrahih v raguju tudi sveži, ko korenje ni več zimsko, temveč že čisto mlado, ko grah ni iz zamrzovalnika, temveč iz branjevkine merice … Zato v njem tudi niso navadni cmoki, temveč pomladni s čemažem.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 430 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Posušene mavrahe prelijemo s 150 ml vroče vode in namakamo 15 minut. Beluše olupimo in narežemo na tretjine. Korenje olupimo in po dolgem razpolovimo. Kolerabo narežemo na tanjše rezine.

2

65 g mehkega masla in moko zgnetemo. Namočene mavrahe dobro ožmemo in tekočino shranimo. Sveže mavrahe očistimo s krtačko in jih ne umivamo.

3

V loncu zavremo zelenjavno juho, tekočino od mavrahov in vino. Vanjo stresemo kolerabo, korenje in grah ter kuhamo 5 minut. Dodamo beluše in kuhamo še 3 minute. Zelenjavo s penavko poberemo iz lonca na krožnik in pokrijemo z alu folijo.

4

Zelenjavni prevretek in sladko smetano zavremo. Vmešamo moko z maslom in med mešanjem z metlico kuhamo na srednji vročini 2 minuti, da se omaka rahlo zgosti. Omako začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

5

V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo sveže mavrahe in jih pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo še namočene mavrahe in začinimo s soljo in poprom.

6

Kuhano zelenjavo zamešamo v omako in segrevamo 1 minuto. Dodamo še pečene mavrahe in kuhamo še 1 minuto. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavni ragu, po dva zdrobova cmoka s čemažem in potresemo s peteršiljem ali krebuljico.

Oceni