Sestavine

  • 700 g rumenega stročjega fižola
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 200 g soffritto zelenjave
  • 3 sardelni fileji v olju
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • sveže mleti poper

Uvod

Še en fižolov ”zos”? Zaradi tega ni potrebno v Šolo okusov … Razen, če niste pred njim skuhali račjega raguja in ga prelili čez domače bleke. Kajti v tem (lahko je bil tudi bolonjeze) primeru ste potrebovali zelenjavni pripravek soffritto. In ker je zanj potrebnega vsaj tri ure počasnega praženja, ste ga zagotovo naredili toliko, da bo osrečil še veliko jedi. A prvi naj bo stročji fižol! Zato, ker bo njegove sezone kmalu konec, ob prepoznem žvečenju niti pa tudi soffritto ne bo pomagal.

Res je, torej, le fižolova omaka, toda stročji fižol se ni kuhal v vodi, temveč pražil v olivnem olju in zelenjavi. Zato nič dobrega ni uspelo pobegniti, le majhne ”nirnberške” pečenice, hrustljavo pobarvane na žaru, so se pridružile fižolu....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V široki ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo očiščeni fižol, solimo in pražimo na srednji temperaturi 5 minut.

2

Fižol potisnemo na rob ponve, da dobimo prazen prostor v sredini. V njem opražimo paradižnikovo mezgo, dodamo sesekljane sardelne fileje in soffritto zelenjavo, popražimo in nato zmešamo s fižolom.

  • Za nadaljevanje postopka si oglejte še
3

Dolijemo 200 ml vode in fižol dušimo 25 do 30 minut oz. da se zmehča. V kuhani fižol zamešamo sesekljani peteršilj in takoj serviramo.

Oceni