Sestavine

  • 4 jajca
  • 140 ml mleka
  • 3 žlice sesekljanih zelišč (drobnjak, peteršilj, koriander)
  • 120 g moke
  • 40 g naribanega parmezana
  • 1 majhna rdeča čebula
  • 1 strok česna
  • 40 g masla
  • 1 majhna šalotka
  • 1 lovorov list
  • sol, poper
  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • 125 ml sladke smetane
  • 3 žlice sveže naribanega hrena
  • 1 žlica limonovega soka
  • 8 rezin pancete
  • 2 žlici oljčnega olja

Uvod

Sladek ”šmorn” je cesarjev, ta pa je lahko vaš! Čeprav boste ob njem dobili idejo, da cesarju ne bi dali, kar je cesarjevega, saj se da pikantni recept tudi posladkati, vas bo slana inačica dvornega praženca nagradila s spoznanjem, da noben recept ni večen. Tudi ta bo zdržal dovolj svež za šalotkino omako s hrenom le do velike noči, ker potem ga bo spet zmanjkalo do jeseni. Zato pohitite s slanim in pikantnim, saj za sladko in ”carsko” je vse leto čas.

Svoje doda tudi nagrajeni Steyer Mark Sauvignon exclusive, 2018, Steyer.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Steyer Mark Sauvignon exclusive, 2018, Steyer
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V kozici raztopimo 20 g masla, dodamo šalotko in lovor ter pražimo na srednji temperaturi 1 minuto. Potresemo z 10 g moke, jo rahlo opražimo ter dolijemo juho in smetano. Omako kuhamo na majhni temperaturi 5 minut, jo precedimo in vanjo zamešamo sveže naribani hren. Začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom.

2

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Jajca ločimo ter rumenjake in mleko razžvrkljamo. Dodamo moko, parmezan, zelišča in preostalo moko, temeljito premešamo ter začinimo s soljo in poprom. Beljake stepemo v trdi sneg in ga previdno zamešamo v testo.

3

Olupljeno rdečo čebulo razrežemo na štiri dele in jo narežemo na zelo tanke rezine. Česen drobno sesekljamo. V teflonski ponvi z ognjevarnim ročajem segrejemo preostalo maslo, vanjo vlijemo testo in pečemo na srednji temperaturi 2 minuti.

4

Ponev nato prestavimo v sredino pečice in praženec pečemo 12 minut oz. do zlato rjave barve. Medtem panceto narežemo na 2 cm široke trakove. V majhni ponvi segrejemo oljčno olje in panceto hrustljavo opečemo ter jo odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

Pečeni praženec natrgamo na manjše kose. Na ogreta krožnika naložimo praženec, ga potresemo s hrustljavo panceto in pokapljamo s hrenovo omako.

Oceni