Sestavine

  • SVINJSKA PEČENKA
  • 15 kg svinjskega laks kareja s kožo (krškopoljski pujs)
  • sol, poper
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica kumine
  • TOSKANSKI OHROVT
  • 600 g toskanskega ohrovta
  • 4 stroki česna
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 4 žlice oljčnega olja
  • VIŠNJEVA OMAKA
  • 70 g majhne šalotke
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica medu
  • 40 ml cassis likerja
  • 200 ml ribezovega soka
  • 200 g zamrznjenih višenj
  • 2 žlički jedilnega škroba

Uvod

Svinjska pečenka je nekaj takšnega kot dunajski zrezek, ki ga zna vsak speči, a zelo redko tako, da je res dober. In ker je svinjska pečenka doma ponavadi premastna ali pa presuha, jo imamo najraje v gostilnah. Kaj pa boste s tistim kosom, ki je že predolgo v zamrzovalniku? Počastite ga s praznikom!

Poizkusite tokrat z manj vročine in več potrpežljivosti. Mastni rob, ki ga mora imeti vsaka svinjska pečenka, bo sicer potrebno na krožniku odrezati, a zato vam bo meso hvaležno za sočnost.

Vseeno pa nikar ne ”odrežite” višnjeve omake. Pravzaprav je ona glavna v tem receptu. Svinjsko pečenko ”zna” vsak speči, a za to, da je res dobra in praznična, poskrbi višnjeva omaka!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri (+ 12 ur za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2018, Kerin
 
Postopek
1

Svinjsko pečenko obrišemo do suhega in maščobno plast križasto zarežemo z 1 cm razmaka. Česen olupimo in stisnemo. Meso natremo s soljo, sveže mletim poprom in česnom. Pokrijemo ga s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

2

Višnjevo omako lahko po želji pripravimo en dan prej. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo olje in narezano šalotko pražimo na manjši vročini 5 minut, pazimo da ne porjavi. Vmešamo med in dušimo toliko časa, da čebula rahlo karamelizira.

3

Dolijemo liker in ribezov sok, zavremo in kuhamo 5 minut. Dodamo odtajane višnje in zavremo. Škrob gladko zmešamo z 1 žlico mrzle vode, ga zamešamo v višnjevo omako in kuhamo na majhni vročini 1 minuto, da se omaka zgosti. Pustimo jo ohladiti, nato jo vlijemo v servirno posodo, pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v shrambi.

4

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pečenko položimo v manjši naoljen pekač z maščobo navzgor. Premažemo jo z oljem in pečemo v sredini pečice 1 uro 30 minut oz. da doseže v sredini temperaturo 62 stopinj. Pečeno pečenko vzamemo iz pečice in položimo v drugi pekač, da spusti sok (10 minut). Maščobo od pečenja vlijemo v posodico za serviranje.

5

Medtem ko se meso peče, toskanski ohrovt umijemo, izrežemo trda stebla in liste narežemo na 5 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo soljeno vodo in ohrovt blanširamo 1 minuto. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

6

Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. V manjši ponvi segrejemo olje, dodamo česen in čilijeve kosmiče ter pražimo na srednji vročini 1 do 2 minute, da česen rahlo porjavi in postane hrustljav. S penavko ga poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju. V ponev stresemo blanširani ohrovt, krepko solimo in pražimo na srednji vročini 2 minuti.

7

Pečenko narežemo na 1 cm debele rezine. Na ogrete krožnike naložimo meso, dušeni ohrovt in višnjevo omako. Odlična priloga so hrustljavi trikotniki krompirjeve zloženke s topinamburjem.

Oceni