Praznična svinjska pečenka
Sestavine
- SVINJSKA PEČENKA
- 15 kg svinjskega laks kareja s kožo (krškopoljski pujs)
- sol, poper
- 4 stroki česna
- 1 žlica kumine
- TOSKANSKI OHROVT
- 600 g toskanskega ohrovta
- 4 stroki česna
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 4 žlice oljčnega olja
- VIŠNJEVA OMAKA
- 70 g majhne šalotke
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica medu
- 40 ml cassis likerja
- 200 ml ribezovega soka
- 200 g zamrznjenih višenj
- 2 žlički jedilnega škroba

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri (+ 12 ur za mariniranje)
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2018, Kerin
Svinjsko pečenko obrišemo do suhega in maščobno plast križasto zarežemo z 1 cm razmaka. Česen olupimo in stisnemo. Meso natremo s soljo, sveže mletim poprom in česnom. Pokrijemo ga s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.
Višnjevo omako lahko po želji pripravimo en dan prej. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. V kozici segrejemo olje in narezano šalotko pražimo na manjši vročini 5 minut, pazimo da ne porjavi. Vmešamo med in dušimo toliko časa, da čebula rahlo karamelizira.
Dolijemo liker in ribezov sok, zavremo in kuhamo 5 minut. Dodamo odtajane višnje in zavremo. Škrob gladko zmešamo z 1 žlico mrzle vode, ga zamešamo v višnjevo omako in kuhamo na majhni vročini 1 minuto, da se omaka zgosti. Pustimo jo ohladiti, nato jo vlijemo v servirno posodo, pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v shrambi.
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pečenko položimo v manjši naoljen pekač z maščobo navzgor. Premažemo jo z oljem in pečemo v sredini pečice 1 uro 30 minut oz. da doseže v sredini temperaturo 62 stopinj. Pečeno pečenko vzamemo iz pečice in položimo v drugi pekač, da spusti sok (10 minut). Maščobo od pečenja vlijemo v posodico za serviranje.
Medtem ko se meso peče, toskanski ohrovt umijemo, izrežemo trda stebla in liste narežemo na 5 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo soljeno vodo in ohrovt blanširamo 1 minuto. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Olupljeni česen narežemo na zelo tanke rezine. V manjši ponvi segrejemo olje, dodamo česen in čilijeve kosmiče ter pražimo na srednji vročini 1 do 2 minute, da česen rahlo porjavi in postane hrustljav. S penavko ga poberemo iz olja in odcedimo na kuhinjskem papirju. V ponev stresemo blanširani ohrovt, krepko solimo in pražimo na srednji vročini 2 minuti.
Pečenko narežemo na 1 cm debele rezine. Na ogrete krožnike naložimo meso, dušeni ohrovt in višnjevo omako. Odlična priloga so hrustljavi trikotniki krompirjeve zloženke s topinamburjem.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še