Sestavine

  • 700 g majhnega čvrstega krompirja
  • 350 g hokaido ali muškatne buče
  • 1 velika čebula
  • 50 g pancete
  • sveža krebuljica ali peteršilj
  • 2 žlici olja
  • 4 žlice masla
  • sol, sveže mleti poper
  • 4 tanki puranji zrezki
  • 50g bučnih semen
  • 100 g drobtin
  • 1 jajce
  • 50 g moke
  • 150 g topljenega masla (ghee)

Uvod

Tukaj uvod, pravzaprav, sploh ni potreben. Slej kot prej se vsak preda … Kdo pa nima rad dunajca? Razen Dunajčanov, ker oni imajo najraje ”šnicl” … A ne bi bili Šola okusov, če ne bi še dunajca naredili drugače. Mi teličke, namreč, pustimo rasti in v panado ne damo le kruha, temveč tudi bučna semena, in pražen krompir prepuščamo društvu, ki časti njegovo slavo, sami pa spečemo krompirjev praženec, ki ga popestrimo z bučo, da dobijo tiste bučnice še svoj zato. Pa specite jih dovolj, da bodo jutri še za malico. Kako vam bodo zavidali!

Kajne, pri kuhanju zares ni ovir. Bodite ustvarjalni, bodite originalni!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 698 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Krompir v lupini kuhamo v slanem kropu 20 minut, še vročega olupimo in pustimo ohladiti. Buči z žlico odstranimo pečke, po potrebi olupimo in povprek narežemo na tanke rezine. Panceto in olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove.

2

Ohlajeni krompir narežemo na 5 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in 2 žlici masla, dodamo narezani krompir in ga med mešanjem pražimo do zlatorjave barve. Nato ga potresemo z narezano čebulo in panceto, premešamo in pražimo 10 do 15 minut. Na koncu solimo in popramo.

3

V drugi ponvi medtem segrejemo preostalo maslo, dodamo narezano bučo in jo pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut. Solimo in popramo.

4

Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe in ohlajene grobo sesekljamo. Zmešamo jih z drobtinami. Zrezke tanko potolčemo, solimo in pvaljamo v moki. Nato jih potegnemo skozi razžvrkljano jajce in povaljamo v drobtinah z bučnimi semeni.

5

V ponvi segrejemo topljeno maslo in v njem ocvremo panirane zrezke. Odcdedimo jih na kuhinjskem papirju. Pred serviranjem bučo previdno zamešamo v krompir. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo, nanjo ocvrti zrzek in potresemo s lističi krebuljice ali peteršilja.

Oceni