Puran z bučnicami, krompir z bučo
Sestavine
- 700 g majhnega čvrstega krompirja
- 350 g hokaido ali muškatne buče
- 1 velika čebula
- 50 g pancete
- sveža krebuljica ali peteršilj
- 2 žlici olja
- 4 žlice masla
- sol, sveže mleti poper
- 4 tanki puranji zrezki
- 50g bučnih semen
- 100 g drobtin
- 1 jajce
- 50 g moke
- 150 g topljenega masla (ghee)
Uvod
Tukaj uvod, pravzaprav, sploh ni potreben. Slej kot prej se vsak preda … Kdo pa nima rad dunajca? Razen Dunajčanov, ker oni imajo najraje ”šnicl” … A ne bi bili Šola okusov, če ne bi še dunajca naredili drugače. Mi teličke, namreč, pustimo rasti in v panado ne damo le kruha, temveč tudi bučna semena, in pražen krompir prepuščamo društvu, ki časti njegovo slavo, sami pa spečemo krompirjev praženec, ki ga popestrimo z bučo, da dobijo tiste bučnice še svoj zato. Pa specite jih dovolj, da bodo jutri še za malico. Kako vam bodo zavidali!
Kajne, pri kuhanju zares ni ovir. Bodite ustvarjalni, bodite originalni!
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 698 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
Krompir v lupini kuhamo v slanem kropu 20 minut, še vročega olupimo in pustimo ohladiti. Buči z žlico odstranimo pečke, po potrebi olupimo in povprek narežemo na tanke rezine. Panceto in olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove.
Ohlajeni krompir narežemo na 5 mm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in 2 žlici masla, dodamo narezani krompir in ga med mešanjem pražimo do zlatorjave barve. Nato ga potresemo z narezano čebulo in panceto, premešamo in pražimo 10 do 15 minut. Na koncu solimo in popramo.
V drugi ponvi medtem segrejemo preostalo maslo, dodamo narezano bučo in jo pražimo na srednji vročini 5 do 7 minut. Solimo in popramo.
Bučna semena opražimo v ponvi brez maščobe in ohlajene grobo sesekljamo. Zmešamo jih z drobtinami. Zrezke tanko potolčemo, solimo in pvaljamo v moki. Nato jih potegnemo skozi razžvrkljano jajce in povaljamo v drobtinah z bučnimi semeni.
V ponvi segrejemo topljeno maslo in v njem ocvremo panirane zrezke. Odcdedimo jih na kuhinjskem papirju. Pred serviranjem bučo previdno zamešamo v krompir. Na ogrete krožnike naložimo zelenjavo, nanjo ocvrti zrzek in potresemo s lističi krebuljice ali peteršilja.