Sestavine

  • 200 g rdeče čebule
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • 50 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • muškatni orešček
  • 1 žlica gorčice
  • 150 g ementaler sira
  • 1/4 žličke tartufovega olja
  • 40 g črnih tartufov

Uvod

Quiche, tarte, slana pita, testenica …, vse to je hrana za dušo, ker je potreben le dober recept za krhko testo, o vsem drugem pa odloča le domišljija. Nadev, če je le dovolj sira zanj, je tisti, ki je vedno drugačen, zato se quichev & co. ne moremo nikoli naveličati. Pa čeprav jih jemo več dni, prvič vroče, drugič pogrete (v pečici), tretjič hladne, četrtič, kar je še ostalo. Zakaj, torej, ne bi bil quiche tudi s tartufi? In zakaj ne bi bil dober tudi brez njih?!

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za pripravo testa)
 
Postopek
1

Najprej se lotimo priprave testa, saj zahteva vsaj dve uri časa. Eno uro za pripravo in počivanje testa ter eno uro za postopek peke testa.

2

Čebulo olupimo, prerežemo na polovico in narežemo na 5 mm debele kolobarje. V široki kozici segrejemo olje, dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo na srednji temperaturi 5 minut. Nato zmanjšamo temperaturo in med mešanjem dušimo 25 minut, da čebula rahlo karamelizira. Vanjo zamešamo balzamični kis in dušimo še 2 minuti. Solimo in popramo.

3

V skledi z metlico gladko razmešamo jajci, mleko, smetano, gorčico in tartufovo olje. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. 20 g črnih tartufov drobno narežemo in zamešamo v jajčno kremo. Pustimo stati 15 minut.

4

Pečico segrejemo na 175 stopinj. Na pečeno testo potresemo polovico naribanega sira, nanj karamelizirano čebulo in preostali sir. Prelijemo z jajčno kremo in postavimo v pečico za 30 minut. Pečeni quiche pustimo stati 10 minut, šele nato ga razrežemo na kose. Pred serviranjem ga potresemo z nahobljanimi tartufi.

Oceni