Sestavine

  • testo za quiche (osnovni recept)
  • 600 g koromača
  • 20 g masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 50 ml belega vina
  • sol poper
  • 150 ml sladke smetane
  • 75 g kisle smetane ali creme fraiche
  • 2 jajci
  • 50 g naribanega parmezana
  • 100 g taleggio sira (brie, bel paese)

Uvod

Poudarek je na siru! Zato toplo priporočamo, da se potrudite in uporabite sir taleggio. To je polmehki kravji sir s tanko, oranžno skorjo, ki jo med zorenjem, ki traja šest do deset tednov, umivajo, da sirove pikantne-nežnosti ne prekrije plesen. Sirovi posebnosti sta močan vonj, zaradi katerega boste iskali v hladilniku umazane nogavice, in topnost, ki je kriva, da je taleggio najboljši, ko naj iz pečice zadišijo pita, tarte, quiche, zakaj pa ne, poskusite naslednjič, celo pizza. To ga naredi zelo uporabnega tudi za fondueje in nasploh sirove omake.

Če ga pa res ne najdete, a bi vseeno radi preizkusili ”večni” recept za testo za tarte, potem ga poskušajte zamenjati s siri kot so brie, sladka gorgonzola, bel paese, fontina, robiola....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 985 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 45 minut
  • Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
 
Postopek
1

Testo pripravimo in spečemo po osnovnem receptu. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

2

Koromač očistimo (pri tem shranimo zelenje), prerežemo na polovico, izrežemo trdi kocen in narežemo na 5 mm široke trakove. V veliki ponvi segrejemo maslo in olje ter pražimo narezani koromač na srednji temperaturi 2 minuti.

3

Dolijemo vino, malce pokuhamo, solimo in popramo ter pokrito dušimo 5 minut. Koromač stresemo na cedilo in pri tem shranimo tekočino.

4

V skodeli z metlico gladko zmešamo obe smetani, jajci in koromačevo tekočino. V jajčno kremo zamešamo še parmezan ter začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

5

Po testu potresemo koromač, prelijemo z jajčno smetano in pečemo na spodnji rešetki 30 do 35 minut. Sir narežemo na poljubno velike kose in z njim obložimo quiche nekaj minut pred koncem pečenja, da se raztopi. Pečeni quiche pustimo počivati 5 minut in ga pred serviranjem potresemo s koromačevim zelenjem.

Oceni