Sestavine

  • 170 g moke
  • 75 g masla
  • 1 jajce
  • sol
  • 2 žlici mrzle vode
  • peki papir
  • suhi grah ali leča

Uvod

Kdo pa danes nima v žepu ali torbici, torej vedno pri sebi, pravega skladišča podatkov, v katerem je sicer že preveč slik in sebkov, a našlo se bo nekaj prostora tudi za ”švicarski nož”. Tudi on je, namreč, zasnovan za to, da je vedno pri roki, ne le za rezanje, temveč tako za preživetje v džungli kot na asfaltu. To pa je recept, ki je enako nujno potreben na brodolomskem otoku in v domači kuhinji!

Ne pecite vedno po novem receptu. Ko najdete pravega za testenico, tarte, quiche, slano pito, ga imejte vedno pri sebi. Nikoli ne veš, kdaj ti pod nos ne bo ”zasmrdel” taleggio …

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

V skledo stresemo moko, na kocke narezano mrzlo maslo in sol ter gnetemo z rokami toliko časa, da dobimo drobljivo maso. Dodamo jajce in vodo ter na hitro zgnetemo v gladko testo. Oblikujemo ga v krog z višino 3 cm, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo med dvema plastema prozorne folije tanko razvaljamo v krog s premerom 28 cm in preložimo v namaščeni model (premer 24 cm).

3

Dno večkrat prebodemo z vilicami in pokrijemo s peki papirjem. Potresemo s suhim grahom ali lečo in postavimo na drugo rešetko v ogreto pečico za 15 minut. Nato peki papir z grahom odstranimo ter pečemo še 5 minut. Model s testom postavimo na rešetko in pustimo stati 10 minut, da se rahlo ohladi.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)