Sestavine

  • 170 g moke
  • 30 g mletih orehov
  • 90 g masla
  • 3 jajca
  • sol
  • 300 g zelenih špargljev
  • 70 g svežega čemaža
  • 1 žlica olivnega olja
  • 2 mladi čebuli
  • 100 ml sladke smetane
  • 100 g creme fraiche
  • 2 žlici parmezana
  • 50 g dimljenega sira
  • kajenski poper

Uvod

Kolač iz krhkega testa in nadeva iz jajčnega sira, pečen v tartnem modelu, izvira iz Alzacije, toda bilo bi preveč dolgočasno, če bi ga vedno delali s slanino in čebulo. Kiš (quiche) ima šparglje še posebej rad, a tokrat mu dela družbo še čemaž, ki ima tudi zaščitno vlogo. Položen na slepo pečeno krhko testo, ki smo mu dodali orehe, preprečuje, da bi se testo preveč napilo nadeva. Zato je potrebno le malo potrpljenja – ko je kiš pečen, mu dajte deset minut za počitek, preden s solato iz mlade berivke, ki sklene spomladanski trojček, zmažete cel kolač. Saj so le šparglji, ki delujejo čistilno in zelo hitro.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Maslo, moko, mlete orehe, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, prekrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter testo pečemo še 5 minut. Pečenega pustimo malce ohladiti.

3

Špargljem odlomimo olesenele dele, jih narežemo na 5 cm dolge kose in blanširamo v slani vodi 1 minuto. Stresemo jih na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo.

4

Mlado čebulo narežemo na kolobarje. V majhni ponvi segrejemo olje ter pražimo mlado čebulo in čemaževe liste 1 minuto. Rahlo solimo.

5

V skledi z metlico zmešamo 2 jajci, obe vrsti smetane in parmezan. Začinimo s soljo in poprom. Dimljeni sir narežemo na majhne kocke.

6

Na pečeno testo najprej naložimo čemaž s čebulo in nato šparglje, potresemo z dimljenim sirom in prelijemo z jajčno kremo. Quiche pečemo v sredini pečice 25 do 30 minut. Pred serviranjem naj počiva 5 minut.

Oceni