Sestavine

  • 200 g moke
  • 130 g masla
  • 3 g soli
  • 250 g majhnega brstičnega ohrovta
  • 3 mlade čebule
  • 2 žlici masla
  • sol, sveže mleti poper
  • muškatni orešček
  • 40 g sušenih paradižnikov (v olju)
  • 2 jajci
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 ml mleka
  • 75 g creme fraiche
  • 60 g aromatičnega zorjenega sira (grojer, tolminski)
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Čeprav se zdi, da je edini pravi quiche tisti gnjat-sir iz severovzhodne francoske pokrajine Lorraine, pri tej slani torti pravzaprav ni omejitev. Da le nimate hladilnika čisto praznega. Bolj gre za eno drugo dilemo - kdaj je, namreč, quiche najboljši! Takoj iz pečice ali drugi dan iz shrambe? Vroč poudari nadev, ki se vpije tudi v hrustljavo testo, hladen poudari pikantnost, ki jo blaži drobljivost dna. Ob kateri uri dneva? Za kosilo z veliko skledo solate, za večerjo s kozarcem vina, za zajtrk z žlico gostega jogurta, ki ga osvežimo s svežimi zelišči. Kaj pa letni čas? Tukaj je zimski predlog, kar pomeni, da bo že spomladi quiche povsem drugačen. Sicer pa je o tem v Šoli okusov tudi tečaj!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 587 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Chardonnay Kramarovci 2015, Marof
 
Postopek
1

Testo pripravimo po postopku – testo za quiche Thomas Keller.

2

Brstični ohrovt očistimo in ga po dolgem prerežemo na polovico (večje glavice narežemo na četrtine). Mlado čebulo narežemo na 1 cm široke kolobarje. Suhi paradižnik narežemo na trakove. Sir grobo naribamo.

3

V ponvi segrejemo maslo in narezani brstični ohrovt pražimo na srednji vročini 3 minute, nato dodamo še mlado čebulo in pražimo še 2 minuti. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in naribanim muškatnim oreščkom. Pečico segrejemo na 200 stopinj.

4

Z metlico zmešamo jajci, obe vrsti smetane in mleko. V jajčno kremo zamešamo naribani sir in parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

5

Po pečenem testu potresemo praženi brstični ohrovt in suhe paradižnike ter prelijemo z jajčno kremo. Quiche pečemo na spodnji rešetki 25 minut, nato ga prestavimo v sredino pečice in pečemo še 5 do 7 minut. Pečeni quiche vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut. Šele nato ga razrežemo in zraven ponudimo radič v solati.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)