Sestavine

  • 170 g moke
  • 70 g masla
  • 3 jajca
  • 350 g majhnega brstičnega ohrovta
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • sol, sveže mleti poper
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • 4 žlice olivnega olja
  • 60 g sušenih paradižnikov (v olju)
  • 100 ml sladke smetane
  • 50 g kisle smetane
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2 žlici orehov
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlička timijanovih lističev

Uvod

Čeprav se zdi, da je edini pravi quiche tisti šunka-sir iz severovzhodne francoske pokrajine Lorraine, pri tej slani torti pravzaprav ni omejitev. Da le nimate hladilnika čisto praznega. Bolj gre za eno drugo dilemo - kdaj je, namreč, quiche najboljši! Takoj iz pečice ali drugi dan iz shrambe? Vroč poudari nadev, ki se vpije tudi v hrustljavo testo, hladen poudari pikantnost, ki jo blaži drobljivost dna. Ob kateri uri dneva? Za kosilo z veliko skledo solate, za večerjo s kozarcem vina, za zajtrk z žlico gostega jogurta, ki ga osvežimo s svežimi zelišči. Kaj pa letni čas? Tukaj je zimski predlog, kar pomeni, da bo že spomladi quiche povsem drugačen....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

Maslo, moko, 1 jajce, sol in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v gladko testo, ga tanko razvaljamo med dvema listoma prozorne folije v krog s premerom 28 cm in ga položimo v namaščen model za tarte (24 cm). Testo postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami, prekrijemo s peki papirjem, nasujemo do vrha suho lečo ali grah in pečemo v sredini pečice 10 minut. Nato odstranimo papir z grahom vred ter testo pečemo še 5 minut. Pečenega pustimo malce ohladiti.

3

Brstični ohrovt očistimo in prerežemo na polovico. Šalotki olupimo in narežemo na tanke kolobarje.
Olupljeni česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo 2 žlici olja ter česen in čebulo stekleno opražimo. Dodamo brstični ohrovt, malce opražimo in dolijemo juho. Začinimo s soljo in poprom ter pokrito dušimo 5 minut.

4

V skledi z metlico zmešamo 2 jajci in obe vrsti smetane. Začinimo s soljo in poprom. Paradižnike osušimo in narežemo na trakove. Orehe grobo zmeljemo in zmešamo z drobtinami, timijanom in 2 žlicami olja.

5

Na pečeno testo naložimo brstični ohrovt s čebulo in česnom, potresemo s paradižniki in prelijemo z jajčno kremo. Pečemo v pečici na 180 stopinj 15 minut. Nato potresemo z orehovimi drobtinami in pečemo še 15 minut. Vzamemo ga iz pečice, pustimo počivati 5 minut in postrežemo z radičem v solati.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)