Sestavine

  • 120 g stopljenega masla
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 375 g moke
  • 40 g kokosovih kosmičev
  • 250 g rabarbare
  • 350 g jagod
  • 25 g sladkorja
  • 30 g jedilnega škroba
  • 2 žlički limonovega soka
  • 160 g mehkga masla
  • 1 žlička pecilnega praška
  • sol
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 3 velika jajca
  • 1 žlička vanilijeve arome

Uvod

Prve jagode še ne dišijo, zato so le sočne, ne pa tudi sladke. Ko zadišijo, so pa tako sladke, da jih najraje kar pozobamo. Bi vseeno radi še kaj iz njih spekli? Sočno pecivo je najlepše nadaljevanje preproste zelenjavne enolončnice, da smo na koncu vsi siti, noben pa nima slabe vesti zaradi ”repeteja”.

Sladke jagode so z rabarbaro par, ki se idealno dopolnjuje, ko jagode potrebujejo nekaj kisline, rabarbara pa nekaj sladkosti.

Pa še nekaj je pomembno pri tako sočnem sadju. Kolači iz njega so še topli odlični, toda še boljši so, če pustite kak kos do jutri. Pravzaprav je to najtežje pri tem receptu.

Vir: Yotam Ottolenghi, Sweet

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 12 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

Za drobljenec zmešamo v skledi stopljeno maslo, rjavi sladkor, 180 g moke, kokosove kosmiče in 1/4 žličke soli. Nato maso gnetemo z rokami toliko časa, da nastanejo grobe in velike drobtine. Postavimo jih na hladno.

2

Rabarbaro narežemo na 1 cm dolge kose. Jagode očistimo in narežemo na 5 mm debele rezine. V skledi previdno zmešamo sadje, 25 g sladkorja, limonov sok in jeidlni škrob.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kvadratni model za pečenje (23 x 23 cm, ločljivo dno) dobro namastimo in obložimo s peki papirjem. Moko, pecilni prašek in 1/4 žličke soli dobro zmešamo.

4

Sladkor v prahu in 160 g mehkega masla stepamo z mešalnikom 3 minute. Dodamo jajca eno za drugim, nato vanilijevo aromo in na koncu moko s pecilnim praškom. Vse skupaj dobro premešamo.

5

S testom napolnimo model, ga poravnamo s paleto in nanj porazdelimo sadje. Enakomerno potresemo s kokosovim drobljencem in pecivo pečemo v sredini pečice 70 minut. Če po vrh preveč potemni, ga narahlo prekrijemo z alu folijo. Pečeno pecivo pustimo ohladiti v modelu in ga šele nato prestavimo na servirni krožnik.

Oceni