Račje prsi, polenta, lešniki, pastinak
Sestavine
- 4 račje prsi (a 160 g)
- 2 stroka česna
- 800 g pastinaka
- 2 žlici olja
- 10 vejic timijana
- sol, sveže mleti poper
- 60 g olupljenih lešnikov
- 50 g masla
- 1 lovorov list
- 500 ml mleka
- 200 g belega koruznega zdroba
- muškatni orešček
- 4 žlice svežega pomarančnega soka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 850 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 2 uri 20 minut
- Priporočeno vino: Burja bela 2009, Primož Lavrenčič
Račje prsi obrišemo do suhega in kožo z zelo ostrim nožem večkrat poševno zarežite. Položimo jih s kožo navzdol v mrzlo ponev in jo počasi segrevamo. Pečemo jih 2 do 3 minute do zlato rjave barve. Nato jih obrnemo, dodamo 4 vejice timijana in 2 olupljena na polovico prerezana stroka česna in pečemo še 1 minuto.
- Fotozgodba
Za sous vide ogrejemoe vodo v aparatu na 62 stopinj. Pečene račje fileje skupaj z vejico timijana in polovico česna damo vsakega v svojo vrečko, solimo in popramo ter vrečke zapremo z zipom.
Vrečke položimo v ogreto vodo in kuhamo 90 minut. Pred serviranjem jih obrišemo do suhega. Segrejemo teflonsko ponev, vanjo naložimo kuhane prsi s kožo navzdol in pečemo do hrustljavosti.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pastinak olupimo in po dolgem narezežmo na četrtine. Posodo za pečenje namastimo in vanjo naložimo narezani pastinak ter preostale timijanove vejice. Pokapljamo z javorjevim sirupom in oljem, začinimo s soljo in poprom ter postavimo na spodnjo rešetko pečcie za 25 minut.
Zavremo mleko, 300 ml vode in lovorov list. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Z metlico vmešamo polento in kuhamo na majhnem ognju 20 do 25 minut. Če se polenta preveč zgosti, dolijemo malo vode.
Lešnike grobo sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo maslo, dodamo lešnike in pražimo do zlato rjave barve. Ponev odstavimo s štedilnika.
Pred serviranjem pastinak prelijemo s pomarančnim sokom. Račje prsi narežemo na rezine. Na ogrete krožnike naložimo pastinak in mehko polento, nanjo položimo narezane račje prsi in prelijemo z lešnikovim maslom.