Ragù bolognese
Sestavine
- 2 žlici olivnega olja
- 8 strokov česna
- 80 g pancete
- 200 g soffritta
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 g mlete govedine
- 500 g mlete svinjine (vrat)
- sol, poper
- 1/4 žličke mletega muškatnega oreška
- 250 ml suhega belega vina
- 1 konzerva pretlačenih paradižnikov (800 g)
- 500 ml kokošje juhe + za redčenje omake
- 180 ml polnomastnega mleka

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 3 ure
- Priporočeno vino: Modri pinot 2015, Šumenjak
Panceto narežemo na drobne kocke. Olupljeni česen sesekljamo in ga z žlico olja in soljo pretlačimo v možnarju v pasto. V veliki ponvi segrejemo žlico olja, dodamo panceto in pražimo nekaj minut. Nato vmešamo česnovo pasto in pražimo še 1 minuto.
Dodamo soffritto, premešamo in pražimo 2 minuti. Zelenjavo nato premaknemo na rob, v sredino stisnemo mezgo in jo rahlo karameliziramo. V ponev nato stresemo obe vrsti mesa in vse skupaj pražimo 10 minut.
Zalijemo z vinom, rahlo povremo, dodamo paradižnike, zavremo in dolijemo juho ter na majhni temperaturi kuhamo 2 uri. Vmes večkrat premešamo.
Dolijemo mleko, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi še 35 minut. Ragu po potrebi solimo in popramo, ohladimo ter razdelimo na porcije. Del ga porabimo takoj, preostanek pa zamrznemo.
Testenine skuhamo al dente (na zob). Omako počasi segrevamo in po potrebi dolijemo malo kokošje juhe. Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo malo vode od kuhanja. Stresemo jih v ponev z omako, premešamo in kuhamo 2 minuti. Prelijemo jih z žlico olja, dobro premešamo in serviramo s sveže naribanim parmezanom.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še