Sestavine

  • 300 g testa za raviole (s kostanjevo moko)
  • šopek cikorije
  • 150 g rikote
  • 4 žlice naribanega parmezana
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • 1 jajce
  • 100 g vakumiranih kostanjev (kuhani in olupljeni)
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 1 šalotka
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici mešanih semen (bučna, sončnična, lanena)
  • 4 glave siljenega radiča

Uvod

Ni res, da mora biti na krožniku nekaj vedno mehko, kremno, penasto! Še več, tudi omaka ni vedno potrebna! Pa vseeno ni suho …

Seveda, sočnost je potrebna in zato so ravioli polnjeni z rikoto. Klasika bi čeznje prelila omako, ki bi bila najbrž paradižnikova, hitrica pa bi jih povaljala v rjavem maslu z žajbljem. Tokrat ti ravioli niso klasični, saj so iz kostanjeve (in semolina) moke, torej paradižnik na njih nima kaj iskati, mudi pa se nam ne, saj smo raviole naredili na zalogo, zamrznjeni pa so kuhani enako hitro kot sveži, zato nam bo ostalo dovolj časa za - pesto. A ta je (ponavadi) iz zelišč in olja, v našem pa ni nič od tega … Torej se boste tokrat v Šoli okusov naučili, da različnost tekstur ne potrebuje vedno lestvice od kremnosti do hrustljavosti, saj včasih zadošča že pestrost trdih oblik, pa zaradi sozvočja okusov vseeno ni - suho. Zato nikar ne pozabite zraven zapeči zimskega siljenega radiča, ker s svojo sočnostjo in grenkostjo doda ravno tisto, brez česar so jedi tolikokrat sicer ”pravilne”, toda - dolgočasne. Ne nazadnje je zato v nadevu tudi njegova sorodnica, cikorija....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 ura za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2013, Rojac
 
Postopek
1

Cikorijo blanširamo 1 minuto v vreli slani vodi, jo prelijemo z mrzlo vodo,temeljito ožmemo in drobno sesekljamo. Rikoto, sesekljano cikorijo in jajce zmiksamo v blenderju ter maso krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

2

Testo tanko razvaljamo s pomočjo stroja za pripravo testenin na širino 10 cm. Na plast testa enakomerno razporedimo po žličko nadeva za velikost raviolov 5 x 5 cm. Pokrijemo z drugo plastjo testa, potlačimo okrog nadeva do robov, z nožem razrežemo raviole in jim robove potlačimo z vilicami. Če imamo poseben model za raviole, gre hitreje.

3

Tako pripravljene raviole polagamo na peki papir, jih malce pomokamo in do kuhanja pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo. Če ne bomo skuhali celotne količine, jih naložimo na pladenj, prekrit z alu folijo ter postavimo v zamrzovalnik.

4

Mešana semena opražimo v ponvi brez maščobe. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko stekleno opražimo. Dodamo grobo narezane kostanje in timijanove lističe, pražimo še minuto in dodamo semena. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.

5

Glave radiča po dolgem prerežemo na polovico. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in radič na hitro opečemo na močni temperaturi. Solimo in popramo.

6

V velikem loncu segrejemo slano vodo, vanjo stresemo raviole (7 do 9 kom na osebo) in kuhamo 2 minuti. Nato jih temeljito odcedimo. Na ogrete krožnike naložimo raviole in pečeni radič, potresemo s kostanjevim drobljencem in pokapljamo z oljem od pečenja radiča.

Oceni