Ravioli z rikoto in kostanjevim pestom
Sestavine
- 300 g testa za raviole (s kostanjevo moko)
- šopek cikorije
- 150 g rikote
- 4 žlice naribanega parmezana
- sol, poper
- muškatni orešček
- 1 jajce
- 100 g vakumiranih kostanjev (kuhani in olupljeni)
- 1 žlička timijanovih lističev
- 1 šalotka
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici mešanih semen (bučna, sončnična, lanena)
- 4 glave siljenega radiča

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 1 ura za hlajenje)
- Priporočeno vino: Malvazija amfora 2013, Rojac
Cikorijo blanširamo 1 minuto v vreli slani vodi, jo prelijemo z mrzlo vodo,temeljito ožmemo in drobno sesekljamo. Rikoto, sesekljano cikorijo in jajce zmiksamo v blenderju ter maso krepko začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Testo tanko razvaljamo s pomočjo stroja za pripravo testenin na širino 10 cm. Na plast testa enakomerno razporedimo po žličko nadeva za velikost raviolov 5 x 5 cm. Pokrijemo z drugo plastjo testa, potlačimo okrog nadeva do robov, z nožem razrežemo raviole in jim robove potlačimo z vilicami. Če imamo poseben model za raviole, gre hitreje.
-
Za nadaljevanje postopka si oglejte še
Tako pripravljene raviole polagamo na peki papir, jih malce pomokamo in do kuhanja pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo. Če ne bomo skuhali celotne količine, jih naložimo na pladenj, prekrit z alu folijo ter postavimo v zamrzovalnik.
Mešana semena opražimo v ponvi brez maščobe. Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotko stekleno opražimo. Dodamo grobo narezane kostanje in timijanove lističe, pražimo še minuto in dodamo semena. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
Glave radiča po dolgem prerežemo na polovico. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in radič na hitro opečemo na močni temperaturi. Solimo in popramo.
V velikem loncu segrejemo slano vodo, vanjo stresemo raviole (7 do 9 kom na osebo) in kuhamo 2 minuti. Nato jih temeljito odcedimo. Na ogrete krožnike naložimo raviole in pečeni radič, potresemo s kostanjevim drobljencem in pokapljamo z oljem od pečenja radiča.