Sestavine

  • 400 ml nesladkanega kokosovega mleka
  • 3 stebla limonske trave
  • 30 g sladkorja
  • 100 g mlečnega riža
  • 1 žlica ruma
  • 50 g mlečne čokolade
  • 30 g temne čokolade
  • 50 g riževih napihnjencev
  • 100 ml sladke smetane
  • 1 zreli mango
  • 2 pasijonki
  • 1 žlica praženih nesoljenih arašidov

Uvod

Riževe napihnjence, ki spominjajo na pokovko, poznamo iz riževe čokolade in otroške granole. Resda smo jih v naših trgovinah zaman iskali, a saj je Slovenija premajhna, da bi bili ves čas le doma. Če ne drugega, jih boste pa po spletu naročili, da bo hrustalo, škripalo, pokalo in mlelo dno pod kokosovo-mlečnim rižem, ki se bo s sadno krono spremenil v imenitno sladico. Pa ne le v koroni.

P.s. Če riževih napihnjencev ne najdete, boste morda imeli več sreče s pokovko iz kvinoje (ekspandirana kvinoja). Poiščite v bio trgovinah.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 440 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 30 minut (+ 3 ure za hlajenje)
 
Postopek
1

Limonsko travo potlačimo z ročajem noža ali težkim loncem ob desko, da rahlo poči. V loncu zavremo kokosovo mleko, limonsko travo in sladkor. Dodamo riž in ga med pogostim mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 20 minut. Nato ga stresemo na cedilo, odstranimo stebla limonske trave in ohladimo. Preložimo ga v skodelo in vanj zamešamo še rum.

2

Na majhen pekač položimo list papirja za peko in nanj 4 kovinske obroče (premer 6 cm). Čokolado nadrobimo in raztopimo v majhni kozici nad soparo. V stopljeno čokolado zamešamo riževe napihnjence in maso porazdelimo v kovinske obroče. S prsti maso rahlo potlačimo na dno in pekač postavimo v hladilnik za 1 uro. Nato jo z ostrim nožemo previdno ločimo od oboda, a ga ne odstranimo.

3

Mango olupimo in dve tretjini mesa narežemo na majhne kocke. Preostali mango zmiksamo v gladek pire in vanj zamešamo kocke. Pasijonki prerežemo na polovico, iz vsake z žličko izdolbemo sredico in jo zamešamo v mango.

4

Arašide grobo sesekljamo. Smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v ohlajeni kokosov riž. Porazdelimo ga na čokoladno dno in tortice prenesemo na servirne krožnike. Po vrhu potresemo z mangovimi kockami in arašidi ter odstranimo kovinske obroče. Preostali mango porazdelimo po krožnikih okrog riževih tortic.

Oceni