Sestavine

  • 1 šalotka
  • 1 strok česna
  • 500 do 600 ml kokošje juhe
  • 150 g riža za rižoto (Arborio ali Carnaroli)
  • 100 ml belega vina
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 30 g naribanega parmezana
  • 20 g pinjol
  • 4 rezine pancete
  • 4 žlice bazilikinega pesta
  • 30 g masla
  • 125 g bivolje mocarele ali burrate
  • sveža bazilika

Uvod

Postopek priprave rižote je vedno enak, kar smo se naučili že na tečaju Šole okusov Rižota, prav tako pa ima svoje zakonitosti tudi pesto. Zato je toliko receptov za oba, rižoto in pesto, saj lahko ob pravilnem postopku sestavine poljubno mešamo, odvzemamo, dodajamo, spreminjamo. Tukaj pa smo oboje še - združili. Dodati je bilo, torej, potrebno le še mocarelo in panceto, sestavini, brez katerih se v italijanski kuhinji ne da. Tako preprosto je, ko znaš. Hvala, Šola okusov....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 694 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Juho rahlo segrejemo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Panceto hrustljavo opečemo v ponvi v žlici olja in jo položimo na kuhinjski papir, da se odcedi.

2

V loncu ali kozici segrejemo preostalo olje ter čebulo in česen rahlo podušimo. Dodamo riž, pražimo 1 minuto in zalijemo z vinom. Pustimo ga skoraj v celoti pokuhati in šele nato dolijemo tretjino juhe.

3

Riž kuhamo na majhni vročini 18 minut, vmes ga pogosto premešamo in dolivamo preostalo juho. Kozico nato odstavimo s štedilnika, v riž zamešamo pesto, maslo in polovico parmezana ter pokrito pustimo stati 2 minuti.

4

Pred serviranjem v rižoto zamešamo še preostali parmezan. Naložimo jo v ogreta globoka krožnika in postresemo z natrgano mocarelo, kosi hrustljave slanine in lističi bazilike.

Oceni