Rižota s pestom in mocarelo
Sestavine
- 1 šalotka
- 1 strok česna
- 500 do 600 ml kokošje juhe
- 150 g riža za rižoto (Arborio ali Carnaroli)
- 100 ml belega vina
- 3 žlice oljčnega olja
- 30 g naribanega parmezana
- 20 g pinjol
- 4 rezine pancete
- 4 žlice bazilikinega pesta
- 30 g masla
- 125 g bivolje mocarele ali burrate
- sveža bazilika
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 694 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Juho rahlo segrejemo. Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Panceto hrustljavo opečemo v ponvi v žlici olja in jo položimo na kuhinjski papir, da se odcedi.
V loncu ali kozici segrejemo preostalo olje ter čebulo in česen rahlo podušimo. Dodamo riž, pražimo 1 minuto in zalijemo z vinom. Pustimo ga skoraj v celoti pokuhati in šele nato dolijemo tretjino juhe.
Riž kuhamo na majhni vročini 18 minut, vmes ga pogosto premešamo in dolivamo preostalo juho. Kozico nato odstavimo s štedilnika, v riž zamešamo pesto, maslo in polovico parmezana ter pokrito pustimo stati 2 minuti.
Pred serviranjem v rižoto zamešamo še preostali parmezan. Naložimo jo v ogreta globoka krožnika in postresemo z natrgano mocarelo, kosi hrustljave slanine in lističi bazilike.
- Za nadaljevanje postopka si oglejte še