Sestavine

  • 2 šalotki
  • 200 g stebelne zelene
  • 30 g posušenih paradižnikov
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 350 g risoni testenin
  • 4 žlice suhega vermuta
  • 100 ml belega vina
  • 400 do 500 ml zelenjavne juhe
  • 1/2 žličke žafranike
  • 2 žlici naribanega parmezana
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 3 žlice koruznega zdroba
  • 4 lososovi fileji (a 150 g, brez kože)
  • sol
  • poper
  • sveži koper

Uvod

Risoni so rižoni in pasta so testenine, zato ni nujno, da je rižota iz riža, čeprav je videti kot riž … Zapleteno? Sploh ne, čisto preprosto, tako kot pašta. Risoni so testenine iz trdinke, v obliki riževih zrn, ki jih pripravljamo kot pasto in rižoto hkrati. Za tiste, ki nočejo ostati brez rižote, čeprav ne marajo riža, in za one, ki nočejo ostati brez testenin, čeprav je danes ribji dan.

Posebnost lososa na rižonih, ki niso iz riža, je v tem, da je v panadi, ki pa ni obleka. Pravzaprav je prekrivalo. S koruzno moko in zdrobljenimi koriandrovimi semeni smo lososa le pokrili, tako da filejev ni skril, jim je pa vseeno dodal hrustljavost.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 482 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Malvazija 2017, Vinogradi Fon
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Stebelno zeleno in posušene paradižnike narežemo na 5 mm velike kocke. Juho in žafraniko segrejemo.

2

V širokem loncu segrejemo 3 žlice olja in šalotko stekleno opražimo. Dodamo risone, popražimo in dolijemo vermut. Malo pokuhamo, dolijemo še vino in pustimo, da rahlo povre. Zalijemo s tretjino juhe in kuhamo na majhni temperaturi 20 minut.

3

Med kuhanjem dolivamo preostalo juho in po 10 minutah kuhanja v rižoto zamešamo stebelno zeleno in paradižnike. Pred serviranjem v rižoto zamešamo parmezan in po potrebi začinimo s soljo in poprom.

4

Koriandrova semena zdrobimo v možnarju in zmešamo s koruznim zdrobom. Lososove fileje začinimo s soljo in poprom, povaljamo samo po eni strani v zdrobu in ga z rokami dobro pritisnemo na fileje.

5

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V ponvi segrejemo preostalo olje in vanj položimo fileje s panirano stranjo navzdol. Pečemo na srednji temperaturi 2 do 3 minute, nato jih obrnemo in pečemo še 20 sekund. Fileje naložimo s panirano stranjo navzgor na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in postavimo v pečico za 6 minut.

6

V ogrete krožnike naložimo rižoto in pečenega lososa ter potresemo z narezanim koprom.

Oceni